Beleggen in Google wordt makkelijker voor kleine portemonnee

Alphabet, de moedergroep boven Google, kondigde dinsdagavond naast uitstekende kwartaalcijfers ook een aandelensplitsing aan. Het bedrijf wil zijn kapitaal vanaf 1 juli in stukjes snijden die 20 keer kleiner zijn dan vandaag.

Een aandeel Alphabet schommelt vandaag ongeveer rond 3.000 dollar. Hoewel dat een vrij courant bedrag is voor een aandelenbelegging, kan dat voor sommige kleine beleggers toch een te grote drempel zijn. Dat geldt al zeker mocht het aandeel in de nabije toekomst stijgen naar pakweg 5.000 dollar.

Vandaar dat het bedrijf overgaat tot 20-tegen-1 aandelensplitsing. Dat betekent dat een individueel aandeel maar 150 dollar gaat kosten. “De reden voor de splitsing is dat het onze aandelen toegankelijker maakt”, verklaarde financieel directeur Ruth Porat in de Amerikaanse pers. “We dachten dat het steek hield om dat te doen.”

Een aandeel van 3.000 dollar, of twintig stukjes van 150 dollar, dat maakt voor een grote belegger niets uit. Maar voor jonge beleggers die nog niet kapitaalkrachtig zijn, wordt een snelle belegging in Google via hun smartphone-app nu plots mogelijk.

Fractioneel beleggen

Al is het in de VS, en in mindere mate in Europa, wel al mogelijk om fracties van aandelen te kopen. Bij fractionele aandelen beleg je niet in een volledig aandeel, maar in een stukje ervan. Recentelijk maakte de beursapp Bux de techniek mogelijk voor haar klanten.

“Aandelen van Apple en Tesla stegen in 2020 na splitsingen, maar steeds vaker staan brokers zoals Robinhood de aankoop van fractionele aandelen toe, waardoor het voordeel van de tactiek enigszins afneemt”, schrijft KBC Securities in een eerste reactie.

Dow Jones

Een aandelensplitsing biedt voor Alphabet nog een voordeel. Een lagere prijs per aandeel verhoogt de kans dat het bedrijf opgenomen wordt in de moeder van alle beursindexen, de Dow Jones. Bij een prijs per eenheid van 3.000 dollar zou Alphabet te zwaar doorwegen in die index volgens de gehanteerde wegingsregels, maar bij een prijs van 150 dollar niet.

Nog dit: niet alle beursgenoteerde bedrijven stappen mee in de trend om de prijs per stuk van hun aandelen te verkleinen. Er zijn ook ondernemingen die de omgekeerde strategie volgen en de prijs per aandeel bewust heel hoog houden. Het bekendste voorbeeld is Berkshire Hathaway, de holding van superbelegger Warren Buffett. Voor 1 aandeel van de Buffett-holding moet je een slordige 471.000 dollar betalen.

(ns)

Meer