“Door de hoge kosten van beleggingsfondsen loopt het rendementsverschil met ETF’s op tot tienduizenden euro’s”

Heel wat banken bieden hun klanten de mogelijkheid om te beleggen in beleggingsfondsen. Via zo’n fonds investeer je in uiteenlopende activa. De fondsbeheerders proberen het beter te doen dan de markten. “Historische data tonen aan dat ze daar zelden in slagen”, merkt financieel journalist Thomas Laureys op in een gesprek met Business AM Radio. “Via ETF’s kan je in één klap in een bepaalde index, zoals de Bel20, beleggen. Je volgt dan de evolutie van die index.”


Beluister hier het volledige gesprek met Thomas Laureys.


De details: wat zijn ETF’s?

  • ETF’s zijn passief beheerde fondsen die een bepaalde index volgen. In tegenstelling tot een gewone fonds proberen ze de markten niet te kloppen. “In plaats van losse aandelen te kopen, koop je met één klik een mandje dat de hele beurs van een bepaalde regio of een bepaalde sector volgt”, verduidelijkt Laureys.
  • ETF’s zijn dan ook het ideale beleggingsproduct voor beleggers die niet dagelijks elke beursbeweging op de markt willen volgen.
  • “Voorts blijkt uit historische gegevens dat actief beheerde fondsen het zelden beter doen dan de markten”, merkt de journalist op.

Hoe beleggen in ETF’s?

Duiding: Je kunt vandaag uit ruim 8.500 passieve fondsen kiezen.

  • “Via ETF’s kan je in uiteenlopende sectoren beleggen. Maar eigenlijk is de logica achter passief beleggen dat je de brede markt volgt. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een ETF te kopen die de Amerikaanse of Belgische beurs volgt”, verduidelijkt Laureys.
  • In tegenstelling tot beleggingsfondsen zijn ETF’s vrij verhandelbaar op de beurs. Eenmaal je een effectenrekening hebt, kan je tijdens de openingsuren van de handelsmarkten passieve fondsen kopen en verkopen.

Extra pluspunt: De lage kosten zijn een grote troef.

  • “De kosten schommelen tussen 0,1 en 0,2 procent”, aldus de journalist. “Bij actieve fondsen lopen die kosten doorgaans op tot 2,5 procent. Je betaalt onder andere instap- en beheerskosten. Dat lijkt niet veel, maar op termijn nemen die een grote hap uit het rendement. Voor beleggers die tientallen jaren beleggen, kan het verschil oplopen tot tienduizenden euro’s. Al het geld dat je spendeert aan kosten, kan immers niet renderen.”

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.