Belastingverhoging door Labour leidt tot banenverlies en personeelsstop in het Verenigd Koninkrijk


Key takeaways

  • De belastingverhoging van Labour leidde tot 78.000 minder werknemers en 26.000 minder vacatures.
  • Bedrijven waarschuwden voor mogelijke ontslagen en het bevriezen van aanwervingen vanwege een vertragende economie.
  • De Britse banenmarkt zal naar verwachting te maken krijgen met turbulentie door de toenemende wereldwijde onzekerheid en de stijgende kostendruk.

Invloed op het aantal banen

In het Verenigd Koninkrijk hebben bedrijven geanticipeerd op de geplande belastingverhoging van Labour door zowel personeel als openstaande vacatures terug te schroeven. Uit officiële gegevens blijkt dat in maart het aantal werknemers met 78.000 is afgenomen, wat het totaal op 30,3 miljoen brengt.

Het aantal vacatures daalde ook, met 26.000 ten opzichte van het vorige kwartaal en kwam uit op 781.000. Dit was de eerste keer sinds 2021 dat het aantal vacatures daalde tot onder het niveau van voor de pandemie. Deze cijfers dateren van voor de verhoging van de nationale verzekering door Rachel Reeves, die door critici werd bestempeld als een “belasting op banen”.

Zakkende economie en aanwervingszorgen

Bedrijven waarschuwden al voor mogelijke ontslagen en een stopzetting van aanwervingen, ingegeven door de groeiende bezorgdheid over een afkoelende economie. Volgens het Office for National Statistics (ONS) vertraagde de stijging van het gemiddelde reguliere loon tot 5,6 procent in de drie maanden tot en met februari. Hoewel de werkloosheid in die periode grotendeels stabiel bleef, gaf het ONS toe dat de gebruikte arbeidskrachtenenquête beperkingen kent bij het meten van werkloosheid.

Liz McKeown, directeur economische statistieken bij het ONS, merkte op dat “de reguliere loongroei sterk blijft” en benadrukte de versnelling van de loonstijging in de publieke sector nu eerdere loonstijgingen volledig in de gegevens tot uiting komen. De lonen in de particuliere sector bleven echter grotendeels ongewijzigd.

Economische vooruitzichten en wereldwijde onzekerheid

Economen wezen op de trage activiteit op de arbeidsmarkt in de aanloop naar de aanzienlijke stijging van de belasting- en tariefkosten. Ze suggereerden dat de bezorgdheid over deze op handen zijnde veranderingen de aanwervingsplannen afremde. De sterke loonstijging werd eerder beschouwd als een indicator van de bredere arbeidsmarktvoorwaarden dan als een teken van een versterking van de onderliggende inflatie.

De Britse banenmarkt zal naar verwachting te maken krijgen met turbulentie door een combinatie van toenemende wereldwijde onzekerheid en stijgende kostendruk, waaronder de verhoging van de nationale verzekering. Deze factoren zullen de werkloosheid naar verwachting gematigd doen toenemen, ondanks de aanhoudende uitdagingen in verband met het tekort aan vaardigheden. Wereldwijde onzekerheden, zoals het tariefbeleid van president Donald Trump, zullen naar verwachting een negatief effect hebben op de wereldeconomie, waardoor het VK verder onder druk zal komen te staan. Nieuwe Amerikaanse importheffingen kunnen rechtstreeks van invloed zijn op de Britse export en bijdragen aan een bredere inflatoire omgeving.

Mogelijke beleidsreactie

Economen zijn van mening dat, hoewel deze cijfers geen invloed zullen hebben op een renteverlaging in mei, de bezorgdheid over de impact van de wereldwijde financiële volatiliteit beleidsmakers ertoe zou kunnen aanzetten om in te grijpen om een aanzienlijke verslechtering van de economische omstandigheden te voorkomen.

Volgens Yael Selfin, hoofdeconoom bij KPMG UK, zal de recente stijging van de arbeidskosten, veroorzaakt door de invoering van verhoogde sociale zekerheidsbijdragen door minister van Financiën Rachel Reeves in april, waarschijnlijk binnenkort een rem zetten op de loonontwikkeling.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.