Indonesië was deze maand niet toevallig gastheer voor de G20. Het bbp van het land is een van de snelste groeiers ter wereld en zo’n 100 miljoen Indonesiërs spenderen elk jaar samen 80 miljard dollar aan digitale diensten. Het land heeft veel troeven in handen om zijn invloed fors uit te bouwen.
Het belangrijkste land dat mensen routinematig over het hoofd zien
Waarom is dit belangrijk?
Indonesië is een uitzonderlijke opkomende markt die gewrongen zit tussen de supermachten China en de Verenigde Staten. Het is de derde grootste democratie ter wereld en heeft met 276 miljoen inwoners de vierde grootste bevolking op aarde. Die bevolking is over het algemeen piepjong en voornamelijk moslim. Het land moet het komende decennium zijn eigen weg vinden in een wereld waar globalisatie stokt en het Westen in verval raakt.The Big Picture: 24 jaar na de Aziatische financiële crisis en het aftreden van dictator Suharto draait de economische motor van Indonesië opnieuw op volle toeren.
- Indonesië is een essentiële schakel geworden in de productie van batterijen voor elektrische wagens. Een groot deel van de metalen die daarvoor nodig zijn, worden ontgonnen in het land.
- Opvallend is dat Indonesië niet kiest voor de massale export van zijn metalen, maar multinationals dwingt om fabrieken te vestigen binnen zijn grenzen. Er werd op die manier al 20 miljard dollar in het land gepompt, weet The Economist. Verder wordt ook het gebruik van groene energie in die sector aangespoord door de overheid.
- Een belangrijk ingrediënt van het succes van Indonesië is ook de consistente politieke coalitie die president Joko Widodo sinds 2014 kon uitbouwen. Openbare financiën zagen herstructureringen en worden goed onderhouden. Onderwijs- en arbeidswetten werden vlot gemoderniseerd. Corruptie blijft een probleem, al is er veel vooruitgang geboekt, werpt het economische blad op.
Ook belangrijk: De geopolitieke positionering van Indonesië speelt een grote rol.
- Indonesië bevindt zich dankzij zijn geografische locatie tussen India, China en de VS in een gunstige positie. Het land kent echter al sinds de jaren 50 een traditie om politiek neutraal te blijven.
- Daardoor kan het ook zonder problemen van alle betrokken partijen kapitaal ontvangen. Indonesië ontving al een investering van 6 miljard dollar van de Chinese batterijkeizer CATL. Maar Joko Widodo benadert ondertussen ook Tesla.
- Tekenend voor Indonesië: Widodo is wellicht de enige politieke leider die dit jaar zowel Joe Biden, Vladimir Poetin, Xi Jinping en Volodymyr Zelensky ontmoette, observeert The Economist.
Indonesië zal misschien ooit een kant moeten kiezen
De brute realiteit: Indonesië maakt kans om volgend decennium een van de grootste economieën ter wereld te worden. Maar er loeren gevaren om de hoek.
- Ten eerste zijn er verschillende vraagtekens rond de opvolging van Joko Widodo; er is geen gedoodverfde opvolger. Sommige van zijn aanhangers willen zelfs dat Widodo de grondwet aanpast zodat hij langer aan de macht kan blijven, weet The Economist. Er is namelijk de mogelijkheid dat het land na hem vervalt in een oligarchie of moslimfundamentalisme.
- Het land moet er ook voor zorgen dat het zijn protectionisme over de markt en metalen niet te ver drijft. Apple koos bijvoorbeeld voor Vietnam voor zijn nieuwe productielijnen omdat de arbeidswetten in Indonesië nog te rigide zijn.
- Het grootste gevaar is echter dat Indonesië’s politieke koorddans onhoudbaar wordt. China investeert zeker vier keer zoveel in het land als de VS. Indien de spanningen tussen de twee supermachten escaleren over Taiwan, zal Indonesië een kant moeten kiezen als het de toegang tot zijn essentiële zeeroutes niet wil verliezen.