Bel20 wordt roder naarmate de handelsdag vordert, ster van de dag Kiadis springt 60 procent hoger

De Brusselse beurs lost woensdag de verwachtingen in en opent in het rood. In de loop van de voormiddag bleef de Bel20 dalen tot op 3.439 punten, een verlies van 0,91 procent. Andere Europese beurzen schipperen net boven of net onder het nulpunt. Na slechter dan verwachte economische cijfers maken beleggers zich zorgen over een diepe en langdurige recessie. 

De Europese Commissie waarschuwde dinsdag dat de economie in de eurozone dit jaar mogelijk met 8,7 procent krimpt, en niet zoals eerder gedacht met 7,7 procent. Het herstel zal volgend jaar bovendien zwakker zijn dan eerder werd aangenomen. Ook de resultaten van de Duitse industriële productie in mei vielen tegen, er was herstel maar minder sterk dan verwacht. 

Winst nemen na rally

Door die onzekerheid in de toekomst willen beleggers vandaag incashen op de recente beursrally en verkopen. Vooral de banken trekken de Brusselse hoofdindex naar beneden. KBC en ING staan net voor de middag op respectievelijk 1,34 procent en 2,29 procent,  chemieconcern Solvay verliest 1,38 procent. 

Na enkele uren handelen blijft in de sterindex enkel Argen-X (+0,7 procent) en het aandeel van Sofina overeind (+0,41 procent). Analisten voorspelden dat de overname van Postmates door Uber positief zou uitpakken voor de Belgische investeringsgroep. Sofina heeft een belang van 3,22 procent in Postmates. Gisteren raakte ook bekend dat Sofina 2,2 miljoen dollar op tafel legt bij Hector Beverages, het bedrijf achter de Paper Boat-kruidendrankjes. 

Noemenswaardig is de vlucht vooruit van het Nederlandse Kiadis Pharma. De Franse farmaceut Sanofi neemt een exclusieve licentie op het platform van het Nederlandse biotechbedrijf om tumoren en kankers te bestrijden. Kiadis ontvangt direct een bedrag van 17,5 miljoen euro en heeft zicht op een bedrag dat kan oplopen tot 857,5 miljoen euro. Het aandeel Kiadis steeg woensdagochtend met 60,5 procent tot 2,25 euro. KBC Securities haalde Kiadis van de verkooplijst.

Op de tweede lijn steeg Econocom 3,7 procent, terwijl Mithra Pharmaceuticals 3,6 procent inleverde. 

Bij de kleinere aandelen won Deceuninck 1,5 procent, en daalde Sequana 3,8 procent. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20