Bel20 dondert 11 procent lager, handel op Wall Street meteen stilgelegd

Op de Brusselse beurs is de Bel20-index maandag in de vroege namiddag 11 procent lager gedoken. Beleggers huiveren voor de verwoestende economische impact van het coronavirus.

Ondanks de spectaculaire renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, opende de Brusselse beursgraadmeter Bel20 met een verlies rond 5 procent, om na enkele uren door te glijden naar 10 à 11 procent koersverlies.

De nieuwe klap volgt op de zware verliezen vorige week. Ook deze keer weer is de daling vooral toe te schrijven aan de duikvlucht van de financiële aandelen, KBC, ING en Ageas. Het drietal stond in de vroege namiddag met een koersverlies van meer dan 15 procent op de tabellen. Gevreesd wordt dat een zware recessie stevig zal inhakken op winsten van de banken en verzekeraars.

Colruyt als vluchthaven

Alle aandelen die deel uitmaken van de Brusselse sterindex gaan in het rood. Retailer Colruyt kan het verlies beperken tot minder dan 2 procent. De distributieketen staat bekend als vluchthaven voor beleggers in crisistijden.

Ook de andere Europese beurzen incasseren rake klappen.

‘Circuit breaker’

Ook op de Amerikaanse beurzen heerst er paniek. Meteen na de opening van Wall Street om halfdrie Belgishe tijd werd de handel een kwartier stilgelegd. Een ‘circuit breaker’, of handelsremmer, werd geactiveerd omdat de koersen te hard onderuit gingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20