Europa moet opnieuw mogelijkheden voor fracking creëren om zijn productie van aardgas op te voeren en zijn afhankelijkheid van Russische import verder af te bouwen. Dat heeft Markus Söder, minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, gezegd.
Om de energiezekerheid van Duitsland te garanderen, moeten volgens hem bovendien ook vijf Duitse kerncentrales langer operationeel worden gehouden dan oorspronkelijk was gepland.
Verbod
In Duitsland ligt het gebruik van fracking voor de winning van olie en gas bijzonder moeilijk. De controversiële techniek, waarbij chemicaliën in de grond worden gespoten, wordt gebruikt bij de ontginning van schaliegas. Vijf jaar geleden werd een wet ingevoerd die fracking, een procédé dat ook een grote uitstoot van koolstofdioxide veroorzaakt, grotendeels verbiedt.
Op die manier wilden de Duitse autoriteiten de milieuschade beperken. “De wet moet weer met open geest opnieuw worden bekeken”, voerde Markus Söder nu echter aan. “Verbodsbepalingen moeten eventueel kunnen worden ingetrokken.”
“De Duitse wetgevers hebben de grondwettelijke plicht om in buitengewone crisisperiodes alle opties onbevooroordeeld te overwegen”, benadrukte de Beierse minister-president nog.
“In de Verenigde Staten wordt fracking massaal ingezet. De sector heeft er de voorbije twintig jaar een vertienvoudiging gekend. Dankzij fracking hebben de Amerikanen zich volledig onafhankelijk gemaakt van leveringen uit het Midden-Oosten.”
Kernenergie
Söder voerde aan dat Duitsland de grootst mogelijke vervangingscapaciteit voor de import van Russisch gas moet voorzien. “Er mag niet alleen op de import van Amerikaanse gasvoorraden, die uiteraard duurder zijn dan de Russische aanvoer, worden gerekend”, betoogde hij.
“Er moet tevens in het Midden-Oosten en in Europa naar mogelijke partners worden gekeken. Maar tegelijkertijd moet Duitsland ook de ontwikkeling van zijn eigen capaciteiten onderzoeken. De uitbreiding van de eigen productie mag niet volledig worden uitgesloten.”
In de strijd tegen de stijgende energieprijzen moet Duitsland volgens Söder ook de uitfasering van zijn resterende kerncentrales opschorten. Het land kan momenteel nog op de productie van vijf actieve kernreactoren – twee in Isar, twee in Neckarwestheim en een in Emsland – rekenen, maar tegen eind dit jaar zouden al deze sites uit dienst moesten worden genomen.
“Maar door de nieuwe omstandigheden zou Duitsland deze reactoren nog vijf jaar operationeel moeten houden”, oordeelde hij. “Dit moet het land voldoende tijd bieden om zijn ambitieuze doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie te realiseren.”
(evb)