Beeldserverbedrijf EVS toont veerkracht tegen coronapandemie

Ondanks het schrappen van vele sportwedstrijden en het afschaffen van diverse andere grote evenementen, heeft het Luikse bedrijf EVS Broadcast Equipment tijdens de eerste helft van dit jaar betere resultaten geboekt dan algemeen werd verwacht. De beeldverslaggeving van dergelijke evenementen behoort nochtans tot de hoofdbezigheid van het Waalse bedrijf.

EVS Broadcast Equipment boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 39,6 miljoen euro. Dat was 3,5 procent minder dan de inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het Waalse bedrijf kon bovendien een winst melden van 3,3 miljoen euro. Dat betekende wel een daling met 11,5 procent tegenover de eerste helft vorig jaar.

Besparingen

Het beperkte omzetverlies van EVS was wel in belangrijke mate te danken aan het Nederlandse dochterbedrijf Axon, dat door de Luikse onderneming in mei dit jaar voor een bedrag van 10,5 miljoen euro was overgenomen. De twee bedrijven beschikken over complementaire technologie voor zendwagen-apparatuur.

Door die grotere expertise kon vorige maand een samenwerkingsovereenkomst met de Franse televisiezender Canal+ worden afgesloten. Bovendien wijst EVS erop dat de coronacrisis tot een grotere vraag heeft geleid naar apparatuur die het mogelijk maakt om vanop te werken.

Dankzij aanzienlijke kostenbesparingen, onder meer op het gebied van reisvergoedingen en marketing, konden bovendien de uitgaven worden teruggeschroefd. Ook het schrappen van bonussen leverde tot die operatie een bijdrage. Deze ingrepen hebben de totale kosten met 5 procent verlaagd. Hierdoor kon ook de winstdaling binnen de perken worden gehouden.

Orderboek

EVS merkt verder nog op voor de volgende jaren al voor 13,5 miljoen euro orders te hebben ontvangen. Ook voor grote evenementen die door de coronacrisis moesten worden uitgesteld, heeft het bedrijf inmiddels al een aantal akkoorden kunnen sluiten.

Het bedrijf heeft voor dit jaar nog een orderboek ter waarde van 19,6 miljoen euro. Dat is 12,9 procent minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Daarnaast zijn er echter ook al voor 26,2 miljoen euro orders voor de volgend jaren opgetekend.

Voor volgend jaar is al een bedrag van 12,7 miljoen euro ingeschreven, onder meer voor grote evenementen die eerder wegens de coronacrisis dienden te worden uitgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20