Bedrijven zetten A.I. en gezichtsherkenningstechnologie in bij rekrutering personeel

In Groot-Brittannië zetten bedrijven voor het eerst artificiële intelligentie (A.I.) en gezichtsherkenning in wanneer ze nieuwe medewerkers rekruteren. Unilever is een van de bedrijven die het taalgebruik, de intonatie en de gezichtsuitdrukking van de verschillende kandidaten filmt wanneer ze hen een reeks vragen laten beantwoorden.

Algoritmes doen de rest. Ze halen er daarna de beste kandidaten uit door hun opnames te vergelijken met een reeks van 25.000 andere opnames van mensen die uiteindelijk succesvol bleken in de job.

De software die wordt ingezet is van Amerikaanse makelij. Het Amerikaanse Hirevue maakt zich sterk op deze manier meer kandidaten te kunnen interviewen dan door gewoon op cv’s te vertrouwen.

25.000 indicatoren per video van 15 minuten

Elke video van 15 minuten geeft het systeem 25.000 indicatoren. Dat laat het systeem toe een meer betrouwbaar en objectief idee te vormen over de toekomstige prestaties van de kandidaat. Wars van elk menselijk vooroordeel. Het bedrijf maakt zich sterk elke 90 dagen 1 miljoen interviews aan zijn database toe te voegen. Daaruit worden dan 150.000 voorselecties gesorteerd. 80% tot 90% van de uiteindelijke beslissing om iemand een job aan te bieden zou op zijn verbale- en taalvaardigheid zijn gebaseerd.

Gebruiken kandidaten lange of korte zinnen? Spreken ze traag of snel? Gebruiken ze spreektaal of eerder academische termen? Op die manier worden televerkopers, topverkopers en wetenschappers al snel zichtbaar. Maar ook de gelaatsuitdrukking leert veel over een mens. Lacht de kandidaat veel, fronst hij het voorhoofd, verraadt zijn gezichtsuitrukking zijn emoties? Allemaal zaken die belangrijk zijn voor mensen die in hun job vaak in contact komen met anderen.

Bedrijven die het systeem gebruiken tonen zich volgens Hirevue enthousiast. Sommige zouden een stijging in de verkopen van 15% hebben laten opmeten.

“Vooroordelen zitten onvermijdelijk in het systeem ingebouwd”

Maar Academici en privacy-activisten zijn minder enthousiast. Volgens hen zitten in A.I. onvermijdelijk vooroordelen ingebouwd. Die zullen onvermijdelijk een aantal kandidaten discrimineren. Talentvolle kandidaten ziet men zo over het hoofd, omdat ze niet aan de normen beantwoorden. Vooral mensen ‘ die goed zijn op video’ zouden van het systeem profiteren, luidt de kritiek.

Meer