Bedienden vinden jobinhoud en sfeer belangrijker dan loon

Belgische bedienden geven geen prioriteit aan hun salaris, zo blijkt uit een enquête die rekruteringsbedrijf Robert Half in oktober liet afnemen bij 1.000 bedienden. De jobinhoud en werksfeer wegen zwaarder door.

Dat geld niet gelukkig maakt, is bij deze bevestigd. Althans als het van Belgische bedienden afhangt. In de enquête die iVOX voor Robert Half afnam, blijkt dat 68 procent van de bedienden ‘een interessante jobinhoud’ bepalend vindt voor het werkgeluk. ‘Een fijne sfeer en relatie met collega’s’ krijgt met 62 procent een nipte tweede plaats. Een goede verloning staat pas op de derde plaats met 49 procent.

Er is wel een significant verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bedienden. Zo leggen vrouwen meer de nadruk op jobinhoud (72 procent tegenover 64 procent) en een goede sfeer (70 procent versus 54 procent) terwijl bij hun mannelijke tegenhangers het loon zwaarder doorweegt (55 procent tegenover 44 procent).

Acht op de tien tevreden

De enquête toont ook dat Belgische bedienden over het algemeen in hun sas zijn. Bijna acht op de tien geeft aan tevreden te zijn met zijn job. 16 procent is neutraal en 8 procent is ontevreden.

Bedienden die in een kleine onderneming werken, geven significant vaker aan dat ze tevreden zijn dan in grotere bedrijven. 83 procent van kleine ondernemingen zijn voldaan, terwijl dat voor middelgrote en grote organisaties terugvalt op respectievelijk 69 en 75 procent.

Als werknemers zelf hun werkdag mogen invullen, noemen ze zichzelf vaker tevreden (81 procent) dan wanneer ze vaste werkuren krijgen (73 procent).

Doorgroeimogelijkheden zijn achilleshiel

Bedienden gaan het vaakst op zoek naar een nieuwe job omdat ze te beperkte doorgroeimogelijkheden hebben (43 procent). Ook de nood aan een nieuwe uitdaging (34 procent) en het loon (33 procent) zijn belangrijke drijfveren.

Maar de Belgische bedienden zijn wel nuchter: 29 procent denkt niet dat ze ooit de ideale job zal vinden. Een op de drie heeft wel een actieplan om er een te vinden. Een op vijf de noemt de kans groot dat ze een lager loon zou accepteren in ruil voor de droomjob.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20