Bayer schikt nu ook rond anticonceptiemiddel Essure

Het Duitse farmaconcern Bayer heeft in de Verenigde Staten rond zijn anticonceptiemiddel Essure een schikking ter waarde van 1,6 miljard dollar getroffen. Het bedrijf werd bedreigd met ongeveer 39.000 schadeclaims van Amerikaanse vrouwen die na het gebruik van Essure diverse problemen hadden ondervonden.

Met de schikking wordt het grootste deel van de dreigende rechtszaken tegen Bayer opgelost. Het middel wordt al sinds twee jaar niet meer op de markt gebracht.

Conceptus

Bayer nam zeven jaar geleden het Amerikaanse bedrijf Conceptus, ontwikkelaar van Essure, over. Het Duitse concern betaalde voor de overname een bedrag van 1,1 miljard dollar.

Nadien bleek echter dat Essure, een kleine metalen veer die in de eileider werd aangebracht, bij een aantal vrouwen overmatige vaginale bloedingen veroorzaakte. Vele gebruikers klaagden over aanhoudende pijnen. Sommige vrouwen bleken bovendien ondanks het gebruik van Essure toch zwanger geworden te zijn.

De schikking heeft betrekking op ongeveer 90 procent van de Amerikaanse schadeclaims die rond Essure zijn ingediend. Bayer zegt echter ook met vertegenwoordigers van de resterende partijen over een regeling gesprekken te zijn opgestart.

Het bedrijf benadrukt dat het akkoord geen erkenning van schuld of verantwoordelijkheid inhoudt. Bayer maakte twee jaar geleden bekend de verkoop van Essure stop te zetten. Daarbij wees het bedrijf naar de dalende verkopen van het product. Veiligheidsoverwegingen zouden bij die beslissing niet aan de orde zijn geweest.

Roundup

De schikking geldt alleen voor schadeclaims in de Verenigde Staten. Ook in het Verenigd Koninkrijk hebben gebruikers Bayer opgeroepen om een gesprek over schadevergoedingen aan te knopen.

In juni trof Bayer ook al een schikking, ter waarde van 12,1 miljard dollar, voor de onkruidverdelger Roundup, die volgens een aantal klachten kankerverwekkend zou kunnen zijn. Net zoals bij Essure kwam ook Roundup door een overname – van het Amerikaanse concern Monsanto – in de portefeuille van Bayer terecht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20