Waarom blijven Duitse bedrijven recordinvesteringen in China pompen?

Waarom blijven Duitse bedrijven recordinvesteringen in China pompen?
Duits bondskanselier Olaf Scholz en een Chinese arbeider met een Volkswagen – Tobias Schwarz – Pool/Getty Images

Terwijl de Verenigde Staten proberen om China economisch te isoleren, proberen Duitse bedrijven zoals BASF en Volkswagen daarvan te profiteren.

Waarom is dit belangrijk?

De geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China blijven oplopen. Te midden van een aanhoudende handelsoorlog hoopt de VS dat Europese landen mee op de kar springen. Ondanks de uitlatingen van Europese toppolitici om niet te afhankelijk te worden van China en in te willen zetten op strategische autonomie, blijkt dat Duitse bedrijven zich net meer integreren in de Chinese economie.

De essentie: Duitse bedrijven blijven gefocust op een groeiende Chinese markt. Maar liefst 71 procent van de bedrijven zijn van plan om hun investeringen in China uit te breiden.

  • Volkswagen, met meer dan 40 fabrieken in China, kondigde aan om bijkomende inspanningen te leveren om de Chinese consumentenmarkt tevreden te stellen. Dat schrijft The New York Times.
    • Het bedrijf plant miljarden aan investeringen in lokale partnerschappen en productiesites. Dat kadert binnen het thema dat de autofabrikant vorig jaar bekendmaakte: ‘In China voor China.’
  • Een andere Duitse gigant, de chemiereus BASF, met 30 fabrieken in China, neemt de vlucht vooruit. BASF zal tegen 2030 zo’n 10,9 miljard dollar investeren in een nieuw chemisch productiecomplex dat even groot wordt als het hoofdkwartier in Ludwigshafen (ongeveer 25,74 km² in oppervlakte). Dat is de grootste investering van de chemiereus in China tot nu toe.

Blijven investeren

Onderliggend: Duitse bedrijfsleiders zijn er zich bewust van dat hun plannen rechtsreeks indruisen tegen de Amerikaanse wensen. China blijft echter volgens hen essentieel om hun ondernemingen in Europa te doen groeien. Sterker nog, nu Amerikaanse investeringen op een laag pitje staan – ook al bereikten de VS en China vorig jaar een handelsrecord – kunnen Duitse bedrijven hier net van profiteren.

  • De CEO van BASF, Martin Brudermüller, verdedigt de keuze voor China omdat dit compenseert voor de hoge energiekosten in Europa en de strikte milieuregels. “Zonder China, zouden de nodige herstructureringen in Europa niet mogelijk zijn”, verklaarde hij.
  • Vorig jaar pompten Duitse bedrijven in de eerste helft van 2022 nog een recordaantal investeringen in China. Tientallen aan miljarden euro’s werden toegekend aan projecten over heel China in diverse domeinen.

Scholz’ nieuw China-beleid

Opvallend: Na een moeilijk jaar in 2020 tijdens de lockdowns van de coronapandemie, tekenden de Duitse bedrijven in China al in 2021 een groei op. Daaruit leiden bedrijven af dat China een zeer interessante markt blijft.

  • Nochtans kondigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een koerswijziging aan ten opzichte van China. Vorig november bezocht hij nog de Chinese president Xi Jinping en sprak er ook over de verdere bilaterale economische samenwerking. Scholz is nu veel kritischer voor de handelsbanden.
  • Duitsland herinnert zich nog steeds hoe afhankelijk het was van Rusland tijdens de energiecrisis. China is momenteel al zeven jaar op rij Duitslands belangrijkste handelspartner en die laatstgenoemde wil niet opnieuw eenzelfde scenario beleven waarbij het te afhankelijk wordt van de handel met een land.
    • Bepaalde belangrijke producten zoals smartphones, LED’s en zeldzame grondstoffen zoals lithium zijn essentieel voor de Duitse industrie en voor de klimaatdoelstellingen. Daarvoor leunt Duitsland nog te zeer op China.
    • Scholz wil daarom dat bedrijven strategisch de handelsbanden diversifiëren in Azië.
  • Onderzoek wees uit dat maar liefst 96 procent van de Duitse bedrijven in China van plan is om er aanwezig te blijven en de komende twee jaar uitbreidingen plant.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.