Bart De Wever krijgt twee weken extra van de koning en blijft aan zet als formateur

Bart De Wever krijgt twee weken extra van de koning en blijft aan zet als formateur
Koning Fiilip ontvangt Bart De Wever (N-VA) – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Na zijn bezoek aan de koning is Bart De Wever herbevestigd in zijn opdracht als formateur. Koning Filip dringt er bij De Wever op aan om verder te blijven praten.

In het nieuws: Bart De Wever moet verder werken, zijn ontslag is dus finaal geweigerd.

  • Het Paleis maakte de beslissing bekend in een statement: “De heer Bart De Wever bracht verslag uit aan de Koning over zijn opdracht om een nieuwe federale regering te vormen. De Koning stelt vast dat er nog geen doorbraak is voor de vorming van een nieuwe regering maar dat er nog gesprekken lopende zijn”.
    • De Wever zat maandagavond en dinsdagochtend samen met N-VA, cd&v, Les Engagés en MR. Zij zijn allen vastbesloten om verder te werken. Alleen is er twijfel over de samenstelling. MR is het verzet van Vooruit beu en wil de socialisten vervangen door Open Vld. Cd&v en Les Engagés vinden dat te vroeg.
  • De koning besloot daarop dat De Wever verdere gesprekken moet aangaan. Het ontslag dat De Wever indiende als formateur is dus geweigerd. De Wever wordt door de koning “herbevestigd in zijn functie”. De vorst heeft de formateur “tot 25 november de tijd te verlenen om de impasse te doorbreken”, meldt het Paleis.

Een nieuwe constructie?

De details: Een nieuwe constructie met de ‘bubbel van vier’ dient zich aan.

  • De Wever had voor zijn onderhoud nog een laatste voorstel gedaan aan de onderhandelaars, zo schrijft De Tijd. De ‘bubbel van vier’, N-VA, cd&v, Les Engagés en MR, zouden verder onderhandelen. Die vier partijen hebben met 69 van de 150 zetels in de Kamer evenwel geen meerderheid. Het idee van De Wever was dat er zich “weldra” een vijfde partij aansluit. Dit kan dan Open Vld of Vooruit zijn.
    • Direct gesprekken opstarten met Open Vld zag cd&v niet zitten. De christendemocraten vinden een regering met Open Vld (met 76 van de 150 zetels) te onstabiel. “Een coalitie van chaos gaan we niet ondersteunen”, zei voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) daar eerder over. “Dit land heeft een stabiele regering nodig”, meldde hij dinsdagochtend bij Radio 1.
    • Opnieuw gesprekken opstarten met Vooruit ligt ook lastig. Die partij wil wel praten, maar wil ook beloftes dat “er een eerlijkere verdeling van de lasten komt”. De socialisten willen bijvoorbeeld van De Wever de belofte hebben dat er een meerwaardebelasting op aandelen komt en een extra vermogensbelasting voor de hogere inkomens.
  • Het is nog niet helemaal duidelijk of de ‘bubbel van vier’ ook de te volgen route is voor de komende twee weken. Het pad lijkt voor de hand te liggen, gezien de weigering van cd&v om al direct met Open Vld samen te zitten.

Om te volgen: De vraag is wie kan leven met wat.

  • Het grote probleem kan dus even doorgeschoven worden. Inhoudelijk zouden cd&v en Les Engagés de wat meer linkse standpunten moeten verdedigen. Als de nota zonder Vooruit erbij verder naar rechts helt, dan zal het voor de socialisten moeilijk worden om zich weer in de coalitie te wringen.
  • Wat dan meer voor de hand ligt, is dat de nota onder invloed van de MR straks toch genoeg punten bevat waarmee Open Vld kan leven. Dan is de vraag of cd&v zijn harde kritiek tegen de onstabiele meerderheid wil laten varen en toch het avontuur wil aangaan.
  • Toch bestaat de optie nog altijd dat Vooruit weer aan tafel komt zitten. Dat zal echter niet gaan zonder de gevraagde toegevingen, waar MR absoluut niets van wil weten. N-VA zou MR ook niet verder voor het hoofd willen stoten. Een aanpassing van de supernota ligt dus ook bij formateur De Wever zelf gevoelig.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.