Bart De Wever (N-VA) op bezoek bij de koning

De voorzitter van de grootste Vlaamse partij mocht gisteren op de koffie bij de koning. De officiële reden van zijn bezoek: het nieuwste boek van De Wever, Botsen de beschavingen?, dat hij samen schreef met de bekende imam Khalid Benhaddou.

  • Het boek is een vette knipoog naar het beroemde werk van de politoloog Samuel Huntington, die in 1996 zijn ‘Clash of Civilizations’ schreef, een voorspelling dat na de Koude Oorlog conflicten zouden draaien om cultuur en religie.
  • De Wever en Benhaddou gaan in dialoog over de maatschappelijke polarisatie in eigen land, en spreken over een “feitelijke apartheid” tussen gemeenschappen. Voor hen is de oplossing een mix van “assimilatie aan de normen van de Verlichting” en anderzijds “pragmatische aanpassingen”.
  • Bij de boekvoorstelling sprak De Wever erover dat “de Vlaamse leidcultuur een verleidcultuur moet worden, de essentie is vertrouwen. (…) Dit ontbreekt volledig en moet weer opgebouwd worden.“
  • Voor het Paleis zijn de minderheden in dit land altijd een belangrijk thema geweest: vandaar dus ook de aandacht van de koning voor deze ‘dialoog’, die De Wever meteen ook van een gematigde kant laat zien.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20