Bart De Wever: ‘Ik begrijp niet dat restaurants moesten sluiten’

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever is geen voorstander van de verplichte sluiting van alle restaurants. Dat zegt hij aan de Antwerpse regionale zender ATV.

Kersvers premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde vrijdag aan dat vanaf maandag alle horecazaken de deuren moeten sluiten voor al zeker twee weken. Daarna wordt de maatregel geëvalueerd en wordt gekeken of ze nog langer moeten gesloten blijven.

Niet iedereen is te spreken over de maatregel. Horeca Vlaanderen liet al weten gerechtelijke stappen te overwegen tegen de regering en ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) mengt zich in de discussie. ‘Wij hebben duizenden horecazaken die zwarte sneeuw zien. Dat men de cafés sluit, begrijp ik nog, en zeker de feestzalen. En men moet compromissen sluiten in zo’n overlegcomité, maar de sluiting van restaurants begrijp ik niet’, zegt hij voor de camera’s van ATV aan de start van de Ronde van Vlaanderen.

‘Op twee dagen drooggelegd’

‘Ik heb de indruk dat in Antwerpen de restaurants het heel goed deden. Die hebben geïnvesteerd, zitten nu nog met voorraad en worden op twee dagen drooggelegd. Een beslissing die heel moeilijk te vatten is’, klinkt het.

N-VA en bij uitbreiding de hele Vlaamse regering was sowieso geen voorstander van de sluiting van de horeca. Het zouden vooral de Franstaligen geweest zijn die daarop drukten. Minister-president Jan Jambon (N-VA) liet al weten dat hij het een spijtige beslissing vindt.

De discussie woedt of de horeca wel echt een brandhaard is van besmettingen. Horeca Vlaanderen-CEO Matthias De Caluwé wijst erop dat daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is, maar onder andere infectiologe Erika Vlieghe en Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) spraken hem daar al in tegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20