Bart De Wever wordt preformateur: hij krijgt meer mogelijkheden en langer de tijd

Koning Filip heeft Bart De Wever (N-VA) benoemd tot preformateur. Daarmee krijgt De Wever extra mogelijkheden om een de pistes tot de vorming van een federale regering te onderzoeken.

In het nieuws: Bart De Wever komt het paleis binnen als informateur en verlaat het gebouw als preformateur.

  • De Wever moest vanmorgen bij de koning verslag uitbrengen van zijn gesprekken met de verschillende partijleiders. Als informateur moest hij onderzoeken welke partijen kunnen samenwerken. Een Arizona-coalitie met N-VA, MR, Les Engagés, cd&v en Vooruit wordt op dit moment als de meest logische piste gezien.
  • Met een ‘beschrijvende informateursnota’ onder de arm stapte De Wever naar de koning. Hij was graag aangesteld tot formateur, waardoor inhoudelijke gesprekken over een regeringsvorming mogelijk zouden worden. Maar Vooruit en Les Engagés hielden de boot af. Voor hen was de tijd nog niet rijp voor een formateur en waren er nog te weinig gesprekken geweest. Vooruit wilde verdere verkennende gesprekken met De Wever als informateur.
  • Koning Filip had de informatieopdracht van De Wever kunnen verlengen, maar kiest toch voor een gulden middenweg. Als preformateur kan de N-VA-voorzitter partijen samenbrengen aan één tafel. Dat kon hij als informateur niet, en hield hij een-op-een-gesprekken.
  • De opdracht van De Wever wordt ook in de tijd uitgebreid. Hij hoeft niet meer wekelijks verslag te doen bij de koning, maar krijgt tijd tot 10 juli. Dan brengt hij zijn bevindingen naar voren.
  • Zoals de afgelopen weken wel vaker het geval was, gaf De Wever geen commentaar bij het verlaten van het paleis.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.