BNP Paribas Fortis lanceert enkele kasbons in de aanloop naar de staatsbonmiljarden die begin september vrijkomen. ING, dat eerder al een termijnrekening in de markt zette, maakt zich sterk dat te kunnen counteren.
In het nieuws: De veelbesproken eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon genoemd, loopt op 4 september af. Dan komt er in een klap zowat 22 miljard euro aan spaargeld vrij. De grote vraag: waar gaan de spaarders met dat geld heen?
- De productontwikkelaars van de banken, verzekeraars en zelfs de overheid zelf zetten alle zeilen bij om de spaarders op dat moment een nieuw kortlopend spaarproduct aan te bieden.
- Online brokers hopen dan weer ook een deel van het spaargeld naar de beurs te kunnen versluizen. Al wordt het enorme succes van de staatsbon wel toegeschreven aan een algemeen verlangen naar financiële zekerheid rond het rendement. Als zich dat doorzet, liggen vastrentende producten meer voor de hand.
- Het staat in elk geval vast dat de rentree na de zomervakantie met ongeziene reclamecampagnes van de banken en andere financiële spelers gepaard zal gaan, omdat iedereen op een deel van de koek aast.
- Bij de banken speelt ook mee dat veel van hun klanten een klein jaar geleden geld van hun spaarboekjes afgehaald hebben om in de staatsbon te beleggen. Als dat geld straks andere oorden zou opzoeken, zijn de banken die vroegere spaardeposito’s definitief kwijt. Er staat dus enorm veel op het spel.
Geciteerd: “Het gaat om de grootste vervaldag in de financiële geschiedenis van ons land”, zegt Peter Adams, de CEO van ING België, bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
Kasbon of termijnrekening?
De jongste ontwikkeling: BNP Paribas Fortis lanceert een aantal kasbons die lopen vanaf 5 september – één dag na de vervaldag van de staatsbon, dus – en waarop je nu al kan intekenen.
- De bons op 1 en 2 jaar krijgen een rente van 3,10 procent bruto, wat neerkomt op 2,17 procent netto na aftrek van de roerende voorheffing (30 procent).
- De inflatie bedraagt momenteel 3,64 procent. De rendementen op die kasbons zijn dus niet voldoende om je koopkracht te beschermen.
De counter: ING heeft nog niet het rendement van zijn termijnrekening angekondigd en houdt zo nog een cruciaal wapen in de concurrentiestrijd achter de hand.
- Wel is het zo dat wie zich vandaag aanmeldt bij de ‘pre-registratie’, 0,20 procent brutojaarrente zal ontvangen bovenop de rente.
- “Het terughalen van de staatsbonmiljarden is een prioriteit”, zegt ING België.
- “We gaan voor niets minder dan het meest aantrekkelijke aanbod op de markt. Onze slogan is: wacht maar, tot je ons rendement ziet”, zegt Adams, die de rente begin september zal aankondigen. “Ook tegen de klanten van BNP Paribas Fortis zou ik zeggen: wacht maar.”
- Volgens Adams is een termijnrekening klantvriendelijker dan een kasbon, omdat er geen afspraak in het bankkantoor voor nodig is en alles via de app geregeld kan worden.