Banken geven voorkeur aan dure bedrijfskredieten in plaats van goedkopere kredieten met overheidswaarborg

De federale overheid heeft vorig jaar een overeenkomst gesloten met de banken waarbij zij voor 50 miljard euro aan goedkopere kredieten met overheidswaarborg kunnen verstrekken aan bedrijven in nood door de coronacrisis. Tot nu toe is daarvan slechts 2 miljard euro gebruikt, schrijft De Standaard.

Om ondernemingen door de crisis te helpen kunnen de banken overbruggingskredieten met een overheidswaarborg toekennen. In totaal kunnen de banken op die manier tot 50 miljard euro uitlenen. Die overeenkomst werd vorig jaar gesloten met de toenmalige minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Voorkeur voor duurdere kredieten

Van de zogeheten bankenbazooka is nog maar 2 miljard euro gebruikt, een fractie meer dan in oktober. Dat terwijl een recente berekening van het handelsinformatiebedrijf Graydon en het Verbond van Belgische Ondernemingen aantoonde dat bijna een op de drie bedrijven in finan­ciële nood zit.

Waarom zijn er dan zo weinig kredieten met overheidswaarborg toegekend? Banken vinden dat de rente die ze van de overheid mogen aanrekenen, te laag is in vergelijking met de risico’s die ertegenover staan. De maxi­male rente die de banken ­mogen ­vragen, bedraagt 2,50 procent. Daar komt 0,50 procent vergoeding voor de overheid bij, als compensatie voor de staats­waarborg. Daarom geven de banken de voorkeur aan andere kredietformules, die zowel inzake ­tarief als inzake zekerheden ­verschillen.

Volgens een bankier verstrekken de banken liever een kaskrediet omdat dat hen toelaat om het dubbele aan te rekenen. ‘Maar zo’n kaskrediet is eigenlijk bedoeld om een gezond bedrijf bij een betalingspiek te helpen’, klinkt het.

Zekerheden

Niet alleen het hogere prijskaartje motiveert de banken om alternatieve financieringen naar voren te schuiven. Bij andere kredieten kunnen ze zich beter indekken tegen wanbetalingen dankzij zekerheden, zoals een hypotheek.

Bij veel ondernemers is er bezorgdheid omdat het moratorium op faillissementen is afgelopen. Al merkt de bankenfederatie Febelfin op dat de kredieten met overheidswaarborg niet gebruikt mogen worden om moratoria te financieren die aflopen. ‘Het moet om vers geld gaan. Als de relance eenmaal op gang komt, zal de vraag stijgen, bijvoorbeeld voor de financiering van voorraden’, zegt Karel Baert, de CEO van Febelfin. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20