Bank of England verlaagt groeiprognose en rente door vrees voor stagflatie


Key takeaways

  • De Bank of England heeft haar economische groeiprognose verlaagd naar 0,75 procent dit jaar.
  • De rentetarieven zijn verlaagd van 4,75 procent naar 4,5 procent en later dit jaar zijn verdere renteverlagingen mogelijk.
  • De bezorgdheid over stagflatie neemt toe, met experts die waarschuwen dat het Verenigd Koninkrijk op weg is naar een zwakke groei en hoge inflatie.

De bezorgdheid over stagflatie neemt toe nu de Bank of England haar economische groeiprognose heeft verlaagd en waarschuwt voor stijgende prijzen. De aankondiging van de centrale bank ging gepaard met een aanzienlijke verlaging van de rente, de derde in zes maanden.

De Bank voorspelt nu dat de Britse economie dit jaar met slechts 0,75 procent zal groeien, tegen een eerdere raming van 1,5 procent. Deze verlaging weerspiegelt de bezorgdheid over de stemming in het bedrijfsleven en bij consumenten, evenals de trage economische activiteit na de begroting van oktober. Het nieuws vormt een uitdaging voor kanselier Rachel Reeves, die het vertrouwen in de economie probeert te stimuleren.

Expertanalyse

Experts wijzen op verschillende factoren die bijdragen aan de sombere vooruitzichten, waaronder verhoogde werkgeversbijdragen voor de volksverzekeringen en wereldwijde onzekerheden als gevolg van handelsoorlogen op initiatief van Donald Trump. Sommige analisten waarschuwen dat het Verenigd Koninkrijk op weg kan zijn naar “stagflatie” – een combinatie van zwakke groei en hoge inflatie, die notoir moeilijk te beheersen is.

Jonathan Haskel, voormalig rentebepaler bij de Bank, beschreef de situatie in Groot-Brittannië als “moeilijk”, terwijl Susannah Streeter, hoofd geld en markten bij Hargreaves Landsdown, wees op de risico’s van stagflatie wanneer de inflatie de doelstelling van de Bank overschrijdt en het vertrouwen van het bedrijfsleven afneemt. Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank stemde voor een verlaging van de leenkosten van 4,75 procent naar 4,5 procent, een besluit dat doet vermoeden dat er later dit jaar nog meer renteverlagingen in het verschiet liggen.

Reactie regering

Gouverneur Andrew Bailey benadrukte het streven van de Bank naar een “geleidelijke en voorzichtige aanpak” bij het verlagen van de rente, waarbij economische bescherming prioriteit heeft ondanks de inflatiedruk op de korte termijn. Hij erkende dat de inflatie weliswaar tijdelijk zal stijgen, maar dat dit naar verwachting geen blijvende gevolgen zal hebben.

Vakbonden pleiten voor verdere renteverlagingen om huishoudens en bedrijven te ondersteunen die worstelen met het huidige economische klimaat. De Bank voorspelt dat de inflatie tegen de zomer zal oplopen tot 3,7 procent door stijgende energieprijzen, waterrekeningen en transportkosten.

Voorspellingen

De pessimistische vooruitzichten van de Bank zullen naar verwachting worden overgenomen door het onafhankelijke Office for Budget Responsibility wanneer dit later deze maand bijgewerkte voorspellingen uitbrengt. Hoewel sommige economen suggereren dat de zwakke economie de financieringskosten van de overheid zou kunnen drukken, dringen vakbondsleiders er bij de overheid op aan om prioriteit te geven aan groeibevorderende projecten om de economie te stimuleren.

Kanselier Reeves heeft eerder aangegeven dat ze bezuinigingen zou overwegen als de prognoses van de OBR haar begrotingsregels in gevaar brengen. Labourleider Keir Starmer verwelkomde echter de renteverlaging en benadrukte dat gezinnen en bedrijven er baat bij kunnen hebben doordat de hypotheekrente daalt. Hij erkende dat er meer moet worden gedaan om de economie te versterken en zei dat vooruitgang tijd kost.

Globale handelsoverwegingen

De Bank sprak haar steun uit voor het beleid van de kanselier dat is gericht op het aantrekken van investeringen van de particuliere sector in infrastructuur, maar merkte op dat het enkele jaren zal duren voordat het effect daarvan zichtbaar wordt.
Gouverneur Bailey suggereerde dat de inzet van Labour voor verandering en tastbare actie het vertrouwen van het bedrijfsleven nieuw leven zou kunnen inblazen en zou kunnen bijdragen aan economische groei op de korte termijn. De Bank houdt het wereldwijde handelslandschap nauwlettend in de gaten, met name de effecten van het wisselende handelsbeleid van Donald Trump.

Bailey waarschuwde dat Groot-Brittannië niet immuun zou zijn voor een wereldwijde handelsoorlog en benadrukte de mogelijke negatieve gevolgen voor de economische activiteit in de wereld en de toegenomen fragmentatie van de handel. Ondertussen schreef de schaduwkanselier, Mel Stride, de renteverlaging toe aan het beheer van de economie door de regering.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.