Key takeaways
- De Bank of Canada handhaafde haar overnight bankrente op 2,75 procent.
- Spotgoud steeg ten opzichte van de Canadese dollar en bereikte, na de aankondiging van de rente, 4.609,19 Canadese dollar per ounce. Intussen is de spotprijs verder gestegen.
- De Bank of Canada benadrukte voorzichtigheid bij het reageren op de onzekerheid over de handel en wees op de potentiële risico’s van recessie en inflatie.
De Bank of Canada handhaafde haar overnight bankrente op 2,75 procent, in lijn met de marktverwachtingen. Het besluit ging echter gepaard met een waarschuwing voor de mogelijke gevolgen van de escalerende handelsspanningen tussen Canada en de Verenigde Staten.
De impact van handelsonzekerheid
De centrale bank benadrukte dat recente verschuivingen in het Amerikaanse handelsbeleid voor grote onzekerheid in het wereldwijde economische landschap hebben gezorgd. Deze onvoorspelbaarheid heeft een schaduw geworpen over de groeivooruitzichten en de inflatiedruk aangewakkerd. Als gevolg daarvan is het steeds moeilijker geworden om economische groei en inflatie, zowel nationaal als internationaal, nauwkeurig te voorspellen.
Goudprijzen stijgen te midden van onzekerheid
Na de aankondiging van de rente steeg het spotgoud ten opzichte van de Canadese dollar naar 4.609,19 Canadese dollar per ounce, wat een dagelijkse winst van 2,10 procent vertegenwoordigt. Het Monetary Policy Report (MPR) van de Bank of Canada van april schetste twee mogelijke scenario’s met betrekking tot het Amerikaanse handelsbeleid. In het eerste scenario, waarin de tarieven beperkt blijven, zou de Canadese groei tijdelijk vertragen terwijl de inflatie rond de doelstelling van 2 procent blijft hangen.
De reactie van de centrale bank
Volgens het tweede, ernstigere scenario zou een langdurige handelsoorlog Canada dit jaar in een recessie duwen en volgend jaar een inflatie van meer dan 3 procent veroorzaken. De centrale bank benadrukte dat er tal van andere handelsbeleidsscenario’s mogelijk zijn, die de economische projecties nog ingewikkelder maken door de ongekende aard van de verschuivingen in het Amerikaanse handelsbeleid.
Monetair beleid en handelsonzekerheid
De Bank of Canada’s Raad van Bestuur erkende deze complexiteit en beloofde een voorzichtige aanpak, waarbij verschillende risico’s en onzekerheden voor de Canadese economie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Deze omvatten de mogelijke impact van hogere tarieven op de exportvraag, de overloopeffecten op bedrijfsinvesteringen, werkgelegenheid en gezinsbestedingen, maar ook de snelheid waarmee kostenstijgingen doorwerken in de consumentenprijzen en hoe de inflatieverwachtingen evolueren.
Hoewel het monetaire beleid de onzekerheid over de handel niet direct kan aanpakken of de volledige impact van een handelsoorlog kan verzachten, benadrukte de centrale bank haar inzet om de prijsstabiliteit voor de Canadezen te handhaven. Tiff Macklem, gouverneur van de Bank of Canada, onderstreepte de ingrijpende gevolgen van de Amerikaanse tarieven voor de Canadese economie, waarbij hij wees op de diepe integratie tussen de twee naties en de mogelijkheid dat een recessie in de VS de vraag naar Canadese goederen en diensten verder zou temperen.
Goudreserves
Marktanalisten schrijven de recente stijging van goud toe aan zijn rol als inflatiehedge en veilige haven, vooral in een klimaat van geopolitieke spanningen en toenemende goudreserves bij centrale banken.
De recordhoogtes van de goudprijs versterken intussen het vertrouwen in de Canadese markten, waarbij beleggers goud blijven beschouwen als een stabiele waarde in economisch onzekere tijden.
Inmiddels is de spotprijs verder gestegen. Op het ogenblik van publicatie van dit artikel bedraagt spotgoud 4.613,28 Canadese dollar per ounce.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!