Bank Degroof Petercam krijgt 800.000 euro boete voor ‘misleiding’ klanten

Bank Degroof Petercam moet 800.000 euro aan de schatkist nadat een onderzoek van de financiële waakhond FSMA ontdekte dat de private bank enkele regels uit de bankenwetgeving heeft geschonden.

Sinds de zogenaamde MiFID-regelgeving voor banken in 2008 in voege ging, zijn banken verplicht om het risicoprofiel van hun klanten te bepalen via een vragenlijst en op basis daarvan bepaalde beleggingsproducten wel of niet te verkopen.

Bank Degroof Petercam blijkt die regels genegeerd te hebben en klanten ‘onjuiste en misleidende’ informatie te hebben gegeven over producten die zij eigenlijk niet mochten in handen krijgen. Dat bracht een onderzoek van de FSMA aan het licht.

Grootste schikking ooit

Het eindresultaat is een boete van 800.000 euro voor Bank Degroof Petercam en een vermelding op de site van de FSMA. Het is de grootste schikking met de FSMA ooit.

Volgens een persbericht van de waakhond heeft Bank Degroof Petercam zijn organisatie ondertussen aangepast om de juiste regels toe te passen. Ze stelde ook een schadevergoeding voor aan gedupeerde klanten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20