Waarom Bangladesh Russische schepen uit zijn zeegebied bant

Bangladesh sluit zich aan bij de westerse sancties op Rusland uit angst om zelf getroffen te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen vaardigde economische sancties uit op Rusland om zo de oorlogskas te raken waaruit de agressor put om buurland Oekraïne te blijven aanvallen. Ze rekenen daarvoor op steun van zoveel mogelijk landen om Rusland zo sterk mogelijk te isoleren en klein te krijgen.

In het nieuws: Maar liefst 69 schepen afkomstig uit Rusland waarop een Amerikaanse embargo rust, krijgen plots geen toegang meer tot de havens in Bangladesh.

  • De schepen zijn verboden om de maritieme wateren van Bangladesh nog te betreden. Dat betekent dat ze niet mogen aanmeren in de havens van Bangladesh om te tanken of goederen te importeren. Ook mogen ze niet ten anker gaan in wateren behorend tot Bangladesh en zelfs geen vaarroutes gebruiken die het maritieme gebied doorkruisen. Dat meldt The Financial Express.
  • Door deze nieuwe sancties zal het Zuid-Aziatische land nog amper enige vorm van handel met Rusland kunnen uitvoeren.

Westerse economische druk

  • De ban op Russische schepen kwam er eerst door de Verenigde Staten en de Europese Unie. Bangladesh sluit zich hier nu bij aan. Het zou vooral gaan om olietankers en cargoschepen die tot zeven verschillende bedrijven horen.
    • De restricties zijn zo opgesteld, dat elk land dat gebruik maakt van deze schepen om goederen te transporteren, daar gevolgen van ondervindt. Als Bangladesh dus goederen zou importeren van deze schepen, zou het mogelijk ook sancties riskeren van het westen.
    • Bangladesh hecht dus meer waarde aan handel met het westen en acht de impact op geen handel met Rusland als verwaarloosbaar.

Belangrijk kerncentraleproject

Gevolg: Nochtans rekende Bangladesh op Rusland voor de bouw van de Rooppur-kerncentrale.

  • Belangrijke bouwmaterialen worden vanuit Rusland geïmporteerd, maar een schip met goederen voor dat project werd ook al meteen de toegang ontzegd.
  • Voor Bangladesh, een arm land dat dringend nood heeft aan extra energie om het licht aan te kunnen houden bij zijn bevolking, is dit nochtans een vitaal infrastructuurproject. Het land kan hiermee 15 miljoen huishoudens voorzien van stroom en verder inzetten op een transitie weg van kool en fossiele brandstoffen. Dit was tevens het grootste infrastructuurproject ooit van het land.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.