Azië steeds meer het centrum van de wereldwijde patentactiviteit

Nergens in de hele wereld kon vorig jaar een grotere patentactiviteit worden opgetekend dan in China. Dat blijkt uit een rapport van de World Intellectual Property Organization (WIPO). Het jaar voordien voerde China de wereldwijde ranglijst voor de eerste keer aan. De Verenigde Staten, waar in het verleden steeds de grootste patentactiviteit kon worden opgetekend, moet zich nu al twee jaar op rij met een tweede plaats tevreden stellen.

China liet vorig jaar 68.720 aanvragen voor nieuwe patenten optekenen. Dat betekende een stijging met 16,1 procent tegenover het jaar voordien. In de Verenigde Staten werd een groei met 3 procent tot 59.230 aanvragen geregistreerd.

Japan volgt op de derde plaats met 50.520 aanvragen. Dit betekende een daling van 4,1 procent ten opzichte van het jaar voordien. Zuid-Korea kon op de vierde plaats een stijging met 5,2 procent tot 20.060 registraties laten optekenen. De top vijf werd afgesloten door Duitsland, waar een daling met 3,7 procent tot 18.643 patenten werd gemeld.

Trend

‘De toename van de Chinese aanvragen maakt deel uit van een trend op langere termijn die wijst op een groeiende patentactiviteit in Azië,’ verduidelijkte Daren Tang, directeur-generaal van de WIPO. ‘Ook in Zuid-Korea, Singapore en Maleisië kon vorig jaar een toename van het aantal patentaanvragen worden opgemerkt.’

‘De verschuiving naar Azië betekent niet dat de activiteit in traditionele markten zoals de Verenigde Staten of Europa afneemt. Wel is de versnelling in Azië sterker geworden. De regio vertegenwoordigde vorig jaar meer dan de helft van alle aanvragen, tegenover iets meer dan een derde tien jaar geleden.’

Innovatie

Na de financiële crisis van twaalf jaar geleden moest een sterke daling van het aantal patentaanvragen worden opgetekend. Dat is nu echter niet het geval. De totale patentactiviteit steeg vorig jaar met 4 procent tot een nieuw recordniveau van 275.900 aanvragen, ondanks de economische vertraging als gevolg van de coronacrisis.

‘Innovatie werpt zich op als een veerkrachtige sector,’ benadrukt Tang. ‘Het gevoel leeft inmiddels dat de wereld tijdens een periode van crisis meer innovatie nodig heeft.’

In de ranglijst van de bedrijven stond het Chinese concern Huawei Technologies op de eerste plaats. Huawei voerde al voor het vierde jaar op rij de ranglijst aan. Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics eindigde op de tweede plaats. (jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20