China toont voor het eerst grotere patentactiviteit dan Verenigde Staten

China is vorig jaar wereldwijd lijstaanvoerder in patentaanvragen geworden. Het Aziatische land neemt daarmee de plaats in van de Verenigde Staten, dat al sinds de lancering van de rangschikking meer dan vier decennia geleden onafgebroken de hoogste plaats opeiste. Dat blijkt uit het jaarverslag van de World Intellectual Property Organization (WIPO).

In totaal registreerde de organisatie vorig jaar 265.800 octrooiaanvragen. Dat was een nieuw record. Tegenover het jaar voordien nam de patentactiviteit met 5,2 procent toe.

Verschuiving

China diende vorig jaar 58.990 aanvragen in. De Verenigde Staten vroegen 57.840 patenten aan. Japan staat op de derde plaats (52.660), gevolgd door Duitsland (19.353) en Zuid-Korea (19.085). De top tien bestaat verder uit Frankrijk (7.934), Groot-Brittannië (5.786), Zwitserland (4.610), Zweden (4.185) en Nederland (4.011).

De meest actieve sector in patentaanvragen is de computertechnologie (21.449). Daarna volgen digitale communicatie (19.090), elektrische machines, apparaten en energie (17.223), medische technologie (16.954) en meettechnologieën (11.471).

‘De snelle Chinese groei toont aan dat een groot deel van de innovatie naar de oosterse wereld verschuift,’ zegt Francis Gurry, directeur-generaal van de WIPO. Azië vertegenwoordigt nu meer dan de helft van alle aanvragen. Europa en Noord-Amerika lieten het voorbije jaar elk minder dan een kwart van de totale patentactiviteit optekenen.

Bij de individuele aanvragers voerde de Chinese telecomgroep Huawei Technologies voor het derde jaar op rij de ranglijst aan. Het bedrijf liet 4.411 patentaanvragen registreren. Het Japanse concern Mitsubishi Electric stond met 2.661 aanmeldingen op de tweede plaats, gevolgd door de Zuid-Koreaanse groep Samsung Electronics (2.334), het Amerikaanse Qualcomm (2.127) en het Chinese Guangdong Oppo Mobile Telecommunications (1.927).

China is in de top tien met vier bedrijven vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Korea met twee aanvragen. Duitsland, Japan, Zweden en de Verenigde Staten hebben in de top tien telkens één vertegenwoordiger.

Universiteiten

Bij de onderwijsinstellingen behield de University of California met 470 aanvragen zijn toppositie. De Chinese Tsinghua University staat op de tweede plaats met 265 dossiers gevolgd door de Shenzhen University (China), het Massachusetts Institute of Technology (Verenigde Staten) en de South China University of Technology (China).

Gurry wees er nog op dat de WIPO het laatste jaar van de voorbije eeuw amper 276 octrooiaanvragen uit China had ontvangen. Dit betekent dat de Chinese patentactiviteit in slechts twintig jaar een tweehonderdvoudige groei heeft laten optekenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20