Key takeaways
- Op Malta zijn Aziatische honingbijen ontdekt, die een bedreiging vormen voor de Europese honingbijenpopulaties.
- Deze bijen zijn klein (7-10 mm) en roodachtig van kleur, met uitstekende bestuivingscapaciteiten maar potentieel verwoestende effecten op inheemse bijenpopulaties.
- Er wordt aangenomen dat hun komst verband houdt met de klimaatverandering, die de soort heeft gedwongen om te migreren naar voorheen onbezette gebieden.
De Aziatische honingbijen zijn onlangs ontdekt op het eiland Malta en vormen een nieuwe bedreiging voor de Europese honingbijen. Deze bijen komen oorspronkelijk uit Azië en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleine formaat (7-10 mm) en roodachtige kleur. Ondanks hun uitstekende bestuivingscapaciteiten heeft hun aanwezigheid tot bezorgdheid geleid onder imkers en milieuactivisten, die vrezen voor een mogelijke verwoesting van inheemse bijenpopulaties.
De Aziatische honingbij heeft zijn verspreidingsgebied in de loop der jaren geleidelijk uitgebreid van Azië naar Noordoost-Afrika en het Midden-Oosten. Maar zijn komst naar Europa was tot nu toe nog nooit vertoond. Op Malta werden meer dan 2000 volwassen bijen van de familie van de dwerghoningbijen geïdentificeerd. Ondanks de decimering van de hele zwerm, vermoeden wetenschappers dat sommige bijen tijd hebben gehad om nieuwe bijenkorven te vestigen.
De impact van Aziatische honingbijen
De komst van de Aziatische honingbij baart bijentelers grote zorgen vanwege de mogelijke concurrentie met de toch al slinkende Europese honingbijenpopulaties. Bovendien wordt aangenomen dat deze bijen dragers zijn van verschillende ziekten waartegen Europese honingbijen weinig weerstand hebben.
De nabijheid van de bijenkolonie bij de belangrijkste haven van Birżebbuġa suggereert dat ze mogelijk via een commercieel schip zijn aangekomen.
Klimaatverandering en invasieve soorten
Klimaatverandering wordt verondersteld een drijvende factor te zijn achter de aanwezigheid van Aziatische honingbijen in Malta. Stijgende temperaturen dwingen de soort om te migreren naar voorheen onbewoonde gebieden. Milde winters en een gematigd klimaat in Zuid-Europa dragen verder bij aan het overleven van deze invasieve soort.
Wetenschappers dringen aan op waakzaamheid en het snel melden van ongebruikelijke waarnemingen van honingbijen of zwermen om de potentiële impact van deze nieuwkomer op de biodiversiteit in de gaten te houden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!