Autoverzekering voor jongeren (jeugd)

 

Op het moment dat je een beginnend bestuurder bent en een verzekering voor je auto af wilt sluiten, is het vaak lastig om een verzekeraar te vinden die je tegen een goede prijs wil verzekeren. Helaas ben je niet de enige omdat het gros van de verzekeraars niet zo voor jonge bestuurders zijn. Toch zou je inmiddels wel een verandering mogen verwachten na de invoering van de zogenaamde 29/29 regeling (die in het jaar 2003 al werd ingevoerd).

Wat is de 29/29 regeling?

Schermafbeelding 2016-07-05 om 12.03.25In de 29/29 regeling wordt gesteld dat iemand die jonger is dan 26 jaar evenveel dient te betalen als een persoon van 29 jaar oud vermeerderd met een toeslag van hooguit 29 procent. Op papier is dit weliswaar een mooie tussenoplossing, maar in de praktijk zijn er toch ook een aantal haken en ogen aan te ontdekken. Zo mag bijvoorbeeld de bestuurder van een auto volgens de 29/29 regeling hooguit een voertuig verzekeren van:

  • 60Kw,
  • daarin hooguit 2 passagiers vervoeren,
  • in weekend- en -feestnachten na middernacht zelf niet meer achter het stuur plaatsnemen.

Al dit soort voorwaarden zijn een doorn in het oog van elke jonge bestuurder. In het bijzonder het beperkt aantal te vervoeren passagiers en het rijden na middernacht in het weekend en tijdens feestdegen zorgt voor veel irritaties en frustraties onder jongeren met een auto. Een heleboel jonge bestuurders vinden het namelijk niet leuk om op vrijdag- of zaterdagavond niet zelf te mogen rijden. Zelfs niet als zij vooraf een BOB aan hebben gesteld die hen veilig thuis zal brengen na een avondje stappen met vrienden.

In de praktijk zijn maar enkele verzekeraars die een betaalbare autoverzekering voor jonge bestuurders aanbieden. Om die reden zijn de meeste verzekeringen voor een jonge bestuurder nog steeds onbetaalbaar. Voor een autoverzekering is een jongere vandaag de dag dan ook al meer dan duizend euro per jaar kwijt.

Welke autoverzekering sluit je af?

Een verzekeringsovereenkomst van een BA-autoverzekering kun je, ook als jonge bestuurder, de premies van alle verzekeraars met elkaar vergelijken. Alle verzekeraars zullen immers een vergelijkbaar basiscontract gebruiken. Hierbij mag je echter niet uit het oog verliezen dat bepaalde verzekeraars extra diensten of uitbreidingen van de dekking in het buitenland aan zullen bieden waardoor je voor een vergelijkbare premie beter uitgebreider verzekerd bent. Uiteraard dien je je altijd af te vragen of je dit soort dekking ook echt nodig hebt en of er wel een meerwaarde aan verbonden is. Door verder goed te letten op de algemene voorwaarden van een autoverzekering voorkom je dat je achteraf te maken krijgt met vervelende verrassingen of teleurstellingen.

Omnium verzekeringen

Bij een zogenaamde omnium autoverzekering verschillen de kwaliteiten wel van verzekeraar tot verzekeraar. Zo kunnen er bijvoorbeeld per verzekeraar andere voorwaarden worden gesteld voor het verzekeren tegen diefstal of een geval van total loss. Over dit soort dekking kan dan ook gemakkelijk een discussie ontstaan, zeker op het moment dat de huidige waarde van een auto niet door een expert officieel is vastgesteld voor een verkeersongeval. Bij voorkeur laat je in dit soort gevallen dan ook de waarde van je auto van tevoren al vastleggen. De waarde die uit dient te worden betaald bij een geval van diefstal of total loss kan dan minder eenvoudig door de verzekeraar worden betwist. Indien je vooraf geen waardebepaling uit hebt laten voeren, dan zal een expert op het moment van het verkeersongeval de waarde van de auto alsnog moeten gaan schatten. De resultaten van een dergelijke schatting zijn echter in een heleboel gevallen een reden tot hevige discussie die bovendien erg tijdrovend kunnen zijn.

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Ook als jonge bestuurder doe je er altijd verstandig aan om, voordat je een autoverzekering af gaat sluiten, meerdere producten van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je dient hierbij niet alleen te kijken naar de premie die je per jaar dient te betalen, maar ook naar de extra dekkingen die bepaalde verzekeraars je aan zullen bieden. Soms lijken al deze extra’s je voordeel op te leveren, maar in de praktijk kan het net even anders uitpakken omdat je er eigenlijk helemaal geen gebruik van zult maken. De extra dekkingen hebben dan dus geen meerwaarde terwijl de hoogte van de premie er toch door zal worden beïnvloed.

Tip: hoe interessant is een kilometerverzekering?

Om de verschillende premies van autoverzekeringen voor jongeren met elkaar te kunnen vergelijken kun je bij meerdere verzekeraars offertes opvragen. Verder kun je tegenwoordig gebruikmaken van zogenaamde vergelijkingswebsites. Dit zijn websites die beweren een onafhankelijke vergelijking te maken van verschillende verzekeringen. In de praktijk is echter gebleken dat de beheerders van de websites commissies ontvangen voor elke doorverwijzing naar een bepaalde verzekering. De objectiviteit van deze websites dien je dan ook zeker met een korreltje zout te nemen.

Eerlijkheid duurt het langst

Hoewel het vaak lastig, en duur, is om een autoverzekering voor jongeren af te sluiten, doe je er toch erg verstandig aan om altijd eerlijk te zijn tegenover een verzekeraar. Een autoverzekering afsluiten op naam van je ouders is bijvoorbeeld frauduleus en kan er zelfs toe leiden dat je een uitgekeerde schade na enige tijd terug moet betalen. Wel kun je de verzekeraar van je ouders benaderen met het verzoek om een interessante aanbieding te doen ten aanzien van een autoverzekering voor jongeren. De kans is aanzienlijk dat deze verzekeraar je graag als klant binnen wil halen met een relatief voordelige premie. In bepaalde gevallen kun je bovendien een voordelige offerte van een andere verzekeraar gebruiken om een gunstige autoverzekering los te peuteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20