Automatisch rekeningen betalen? Voordelen en nadelen.

 

Je persoonlijke financiën op orde houden, kan een aardig tijdrovend klusje zijn. Zeker als je al een overvolle agenda hebt, kom je zo nu en dan gewoon tijd tekort om bijvoorbeeld op tijd alle betalingen de deur uit te werken. Gelukkig kun je vandaag de dag veel tijd en moeite besparen als je het beheer van je bankzaken handig aanpakt. Hierbij kun je denken aan het gebruik van mobiel- en/of internetbankieren, maar zeker ook aan het automatisch betalen van je rekeningen. Als je ervoor kiest om rekeningen automatisch te betalen, dan kun je van tevoren inplannen.

Het maakt hierbij weinig verschil waar de rekeningen voor betaald dienen te worden. De meeste rekeningen die je tegenwoordig via je bank moet betalen, kunnen automatisch af worden geschreven op een door jou bepaald moment. Zo kun je dus gemakkelijk je financiële zaken vooraf regelen en dus een heleboel tijd en onnodige kopzorgen besparen. Toch kan het automatisch betalen van rekeningen je ook juist veel onnodige rompslomp bezorgen, bijvoorbeeld als er iets mis is gegaan met een betaling of met de verwerking van je financiële- of persoonlijke gegevens.

Wat is een automatische betaling?

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-17-10Een rekening met behulp van een automatische incasso betalen, wil zeggen dat je toestemming geeft aan een bedrijf om geld van je bankrekening af te schrijven. Automatische incasso wordt in ons land ook wel domiciliëring genoemd en kan zowel eenmalig als periodiek van aard zijn. Op het moment dat je bijvoorbeeld een abonnement hebt op een krant, dan wordt er door de uitgeverij een bedrag van je rekening afgeschreven. Deze afschrijvingen zullen steeds van een opgegeven rekening afgeschreven worden op momenten die vooraf goed zijn gekeurd door de klant. Er is in dat geval dus sprake van een doorlopende domiciliëring. Indien er slechts eenmalige een automatische betaling plaatsvindt, wordt dat een eenmalige domiciliëring genoemd.

Het is echter niet mogelijk om een automatische betaling uit te laten voeren door een bank, of kredietkaartmaatschappij, zonder dat je daar schriftelijk of digitaal toestemming voor hebt gegeven. Schriftelijke toestemming kan enkel worden gegeven door het ondertekenen van een document waarin je verklaart om een (periodieke of eenmalige) betaling automatisch uit te laten voeren vanaf een bepaalde rekening en op een vooraf vastgesteld moment. Digitale toestemming kan bijvoorbeeld worden verleend door een automatische betaling voor één of meerdere rekeningen aan te vragen via internetbankieren. Het geven van toestemming zal in dat geval kunnen bestaan uit het invoeren van een unieke pincode.

Vandaag de dag vragen steeds meer bedrijven en instellingen hun klanten om gebruik te maken van de mogelijkheid om automatisch hun rekening(en) te betalen. De kans dat er een rekening niet wordt gezien, of wordt vergeten, is dan immers veel kleiner geworden. Daarbij komt verder nog dat de kans dat een klant een rekening niet (volledig) zal betalen tot een minimum wordt beperkt. Voor de meeste bedrijven en instellingen is de optie om automatisch te betalen dan ook een extra ingebouwde zekerheid.

Een automatisch betalingplan opstellen

Door een automatisch betalingplan op te stellen, zal het een stuk eenvoudiger worden om steeds terugkerende rekeningen op tijd te voldoen. Je kunt immers aangeven op welk moment de rekening af moet worden geschreven van je bankrekening of je kredietkaartsaldo. Nadat je eenmaal een automatische betaling in hebt gesteld, hoef je er eigenlijk niets meer aan te doen, behalve zorgen dat er voldoende saldo op de rekening staat waar de betalingen van gedaan dienen te worden. Door op die manier alle, of in elk geval de meeste, periodiek terugkerende rekeningen te betalen, blijft er veel meer tijd over voor andere belangrijke zaken.

Het doen van automatische betaling zal je leven zeker veel eenvoudiger kunnen maken en er zijn significante voordelen aan te voeren die deze manier van financieel beheer zeker heeft. Ondanks deze voordelen zijn er eveneens een aantal nadelen van automatische betaling van rekeningen te noemen. Voordat je dan ook op deze manier je financiën gaat beheren, is het zaak er goed over na te denken en alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Zelf wanneer een bedrijf of instelling je een bepaalde korting in het vooruitschiet stelt, mits je overstapt naar een automatische betaling van de rekening(en), is het niet altijd verstandig om direct positief hierop te antwoorden. In sommige gevallen weegt dit geringe financiële voordeel immers niet op tegen de nadelen in een bepaalde situatie. Iedereen zal dan ook voor zich moeten beoordelen of het automatisch betalen van rekeningen aansluit bij zijn, of haar, persoonlijke financiële situatie, wensen en voorkeuren.

Voordelen van automatisch rekeningen betalingen

Automatisch een rekening betalen, of zelfs al je betalingen op die manier plannen, wordt steeds populairder. Dat is niet echt vreemd van door het automatisch betalen van één of meerdere rekeningen, kun je genieten van alle voordelen en gemakken die dit met zich meebrengt. Denk maar eens aan voordelen zoals:

Betaalgemak

Door al je rekeningen automatisch te betalen, hoef je niet langer de stress te ervaren die het tijdig betalen van rekeningen met zich meebrengen. Bijhouden wanneer een rekening betaald dient te zijn, behoort door automatisch rekeningen te betalen ook tot het verleden. Nadat je eenmaal een automatisch betalingplan op hebt gesteld, zal je bank of kredietkaartmaatschappij de betalingen voor je in orde maken. Elke maand weer en steeds op de door jou opgegeven datum. Je hoeft dan dus niet elke maand elke afzonderlijke rekening over te schrijven op de verschillende rekeningen van de ontvangers. Hierdoor zal tevens de kans op het maken van fouten in de betaling afnemen.

Verzekerd van beloningen

Een goede reden om over te schakelen op het automatisch betalen van rekeningen is dat je, mits de betalingen met een kredietkaart worden betaald, geen enkele beloning of spaarpunt meer misloopt. Op die manier kun je dan ook ongemerkt sparen voor kortingen of andere acties die aan dit loyaliteitsprogramma verbonden zijn. Dit betekent dat je regelmatig iets leuks of extra’s kunt verwachten, zoals een gratis tripje, korting op een aankoop of zelfs de uitbetaling in contant geld. Het automatisch betalen van rekeningen zal je zo dus helpen om allerlei extra’s binnen te slepen. Natuurlijk dien je wel te beschikken over een kredietkaart met dergelijke extra services. Dit is echter niet voor elke kredietkaart gelijk en dien je dus altijd eerst te controleren.

Beter voor het milieu

Door het automatisch betalen van een rekening hoeft een bedrijf of instelling niet langer een papieren rekening of cheque naar je toe te sturen. De impact op het milieu zal op die manier dan ook een stuk minder worden. Niet alleen zal de verminder van het papiergebruik de kap van bomen terug weten te dringen en daarmee allerlei voordelen voor mens, dier en milieu met zich meebrengen, maar ook zal je de ecologische voetafdruk verkleinen die door het versturen van fysieke post achter wordt gelaten. Daarbij komt verder nog dat je minder geld uit hoeft te geven aan het voorraadje postzegels dat voorheen vaak achter de hand werd gehouden om het beheer van je financiën op rolletjes te laten verlopen.

Een positieve financiële- en betalingsgeschiedenis opbouwen

Wanneer je de overstap maakt van handmatig- naar automatisch betalen van rekeningen, dan zal dit zeker bijdragen aan de opbouw van een positieve financiële- en betalingsgeschiedenis. Door het opstellen van een automatisch betalingsplan zul je slechts in uitzonderlijke gevallen de betaling van een rekening missen en dus ook alleen in uitzonderlijke gevallen te maken krijgen met boetes vanwege een betaling die is blijven liggen. Dit zijn immers een tweetal aspecten dat je financiële- en betalingsgeschiedenis nadelig kunnen beïnvloeden. Door een instelling als het CKP zal dan ook al snel op worden gemerkt dat je je rekeningen doorgaans op tijd betaalt. Dit gegeven zal je kunnen helpen op het moment dat je bijvoorbeeld een lening of krediet aan wilt gaan in de toekomst. Het vertrouwen dat je een rekening op tijd terug zult betalen, zal dan ook enorm groeien en dat kan absoluut in je voordeel werken.

Geringer risico op identiteitsdiefstal

Zodra er geen fysieke rekeningen meer naar je toegestuurd hoeven te worden, en je dus ook niet langer allerlei gegevens op papier ontvangt met betrekking tot je bankrekening en/of je kredietkaart, dan zal het risico van identiteitsdiefstal een stuk kleiner worden. Uiteraard zijn er altijd bepaalde risico’s, ook als je online een betaling uitvoert, maar de veiligheid van automatische betalingen is in de regel erg goed geregeld. In een veilige omgeving zullen de rekeningen immers worden betaald zonder dat je identiteit steeds weer bevestigd, en dus mogelijk onderschept, wordt. Op het moment echter dat je financiële- en/of persoonlijke gegevens op een rekening, of ander document, staan vermeld dan kunnen kwaadwillenden erg eenvoudig je identiteit stelen en misbruiken. De gevolgen van identiteitsmisbruik of fraude kunnen erg verstrekkend, en absoluut, vervelend zijn.

Kostenbesparing

Door een automatisch betalingsplan op te stellen kun je aardig wat kosten besparen. Je hoeft namelijk niet meer te betalen voor het toezenden van fysieke facturen, postzegels, enveloppen, of zelfs brandstof om financiële post naar een brievenbus of postkantoor te brengen, Daarbij komt verder dat vandaag de dag steeds meer bedrijven en instellingen extra kosten in rekening gaan brengen als je niet overstapt op het automatisch betalen van hun rekeningen. Voor de handmatige betaling van een rekening, en eventueel het ontvangen van een papieren rekening, kunnen soms wel enkele euro’s per transactie extra in rekening worden gebracht. Op jaarbasis kan het opstellen van een automatisch betalingsplan dus zeer zeker ook (financiële) vruchten afwerpen en dat is natuurlijk mooi meegenomen voor iedereen die kosten altijd zo laag mogelijk willen houden.

Rekeningen raken niet meer zoek

Papieren rekeningen worden na ontvangst, helaas niet door iedereen, zorgvuldig weggelegd en kunnen om die reden gemakkelijk zoek raken. De te betalen rekening kan in een dergelijk geval vergeten worden met alle vervelende gevolgen van dien. Zo kun je, wanneer een rekening niet of te laat betaald is, in een heleboel gevallen rekenen op een boete of extra administratiekosten. Door ervoor te zorgen dat alle rekeningen automatisch worden betaald, hoef je dan ook niet langer je volledige huis onderste boven te keren omdat er een rekening betaald moet worden, maar deze nergens te vinden is. Een zoekgeraakte rekening terugvinden, is namelijk vaak een erg tijdrovende klus die dus makkelijk voorkomen had kunnen worden door deze factuur op te nemen in je persoonlijke automatisch betalingsplan.

Nadelen van automatisch rekeningen betalingen

Ondanks het aanzienlijke aantal voordelen dat verbonden is aan het automatisch betalen van rekeningen, zal dit systeem toch niet voor iedereen even goed werken. De reden waarom het doen van automatische betalingen niet altijd werkt, verschilt echter van persoon tot persoon. Enkele veelgenoemde redenen zijn echter:

Mogelijke kosten

Er zijn nog altijd bedrijven en instellingen die nog altijd een bepaald bedrag in rekening brengen, zelfs op het moment dat hun facturen automatisch worden betaald. Op die manier wordt het voordeel van geldbesparing dus op een slinkse manier de tenietgedaan. Vaak echter geven bedrijven juist een korting als je hun rekeningen automatisch betaald worden. Dit betekent overigens niet dat je je door dit gering voordeel moet laten overhalen om ook automatisch de rekeningen te gaan voldoen. Indien je je rekeningen op de ouderwetse manier wilt blijven betalen, bijvoorbeeld vanwege het controleren van bepaalde gegevens voordat de rekening wordt voldaan, dan moet je dit ook absoluut blijven doen.

Het spoor bijster

Op het moment dat je over bent gestapt van het handmatig betalen van rekeningen naar het verrichten van automatische betalingen, dan kun je eenvoudig vergeten wat er iedere maand wordt betaald en op welk moment een bepaalde betaling plaatsvindt. Je kunt zelfs volledig het spoor bijster zijn en ongemerkt fouten door de vingers zien die de bank of kredietkaartmaatschappij hebben gemaakt. Om altijd een goed overzicht te houden van de automatische betalingen doe je er verstandig aan om de vervaldata in je agenda te noteren om zo te kunnen controleren of alles nog in orde is. Je kunt door een regelmatige controle van automatische betalingen voorkomen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor een fout die door een ander is gemaakt. Dit is echter soms een hels karwei dat je de nodige tijd en moeite kan kosten. Het winnen van tijd was echter juist de reden dat je voor de automatische betaling van rekeningen had gekozen.

Kosten voor rood staan

Om zonder problemen rekeningen automatisch te kunnen betalen is het noodzakelijk om genoeg geld op je rekening te hebben staan, of moet de kredietopening van je kredietkaart voldoende zijn. Alleen dan weet je zeker dat alle rekeningen ook echt betaald kunnen worden. Wanneer je bijvoorbeeld rood moet staan om een automatische betaling uit te kunnen voeren, kan dit namelijk veel kosten met zich meebrengen. Rood staan is namelijk een relatief dure manier om geld bij een bank te lenen die je beter kunt voorkomen. Het gemak om rekeningen automatisch te betalen, wordt daardoor wel een erg kostbare vorm van gemak. Om die reden is het soms zelfs voordeliger om automatische betalingen met behulp van een kredietkaart uit te voeren. Maar ook als je via een bankrekening rekeningen automatisch betaalt, is het absoluut noodzakelijk om van tevoren exact te weten hoe hoog de maandelijkse kosten zullen zijn. Kleine veranderingen in de automatische afschrijvingen kunnen echter al snel je automatisch betalingsplan en je beschikbare budget in de war sturen.

Het niet probleemloos stop kunnen zetten van automatische betalingen

Een automatisch betalingplan opstellen levert in de regel niet veel problemen op. Een dergelijk plan opstellen kan dan ook vaak binnen enkele minuten zijn geregeld. Maar wanneer je een automatische betaling stop wilt zetten, kan dat in bepaalde gevallen een heel ander verhaal zijn. Het stopzetten van een dergelijke betaling kan soms zelfs ronduit problematisch verlopen en een heleboel tijd kosten. Het kan immers zo zijn dat je je bank, kredietmaatschappij en/of een bedrijf op de hoogte moet stellen van deze wijziging. Zeker wanneer je een dergelijke mededeling schriftelijk in moet dienen, kan er behoorlijk wat tijd verstreken zijn, voordat alles in kannen en kruiken is.

Probleemloos wijzigen aanbrengen lukt niet altijd

Wanneer er een wijziging doorgevoerd moet worden ten aanzien van de automatische betaling van één of meerdere rekeningen, dan kan bijvoorbeeld de boodschap die de eerste keer niet goed over zijn gekomen. Je dient dan ook doorgegeven wijzigingen nauwlettend in de gaten te houden en dat kan tijdrovend en soms zelfs frustrerend zijn. Zeker als je meerdere wijzigingen en/of betalingen moet gaan checken om ervoor te zorgen dat deze betaald worden voordat de vervaldagen aan is gebroken.

Oplopende kredietkaartschuld

Indien je niet voorzichtig bent en rekeningen niet, of niet op tijd, betaalt, dan kun je na enige tijd een forse kredietkaartschuld op hebben gebouwd. Een dergelijke schuld kan er vervolgens de oorzaak van zijn dat je in de financiële problemen komt die moeilijk te overzien zijn. Door alle rekeningen automatisch te betalen met een kredietkaart te betalen, moet er immers ook weer genoeg geld op de gekoppelde bankrekening staan om deze rekening elke maand probleemloos te kunnen voldoen. Wanneer dat namelijk niet het geval is, of als je hebt gekozen voor een gespreide terugbetaling van de kredietkaartschuld, dan kunnen de kosten uiteindelijk de pan uitrijzen, kun je eenvoudig het overzicht verliezen en opgezadeld worden met een torenhoge schuld naast al je andere financiële verplichtingen.

Onterechte incasso’s

Op het ogenblik dat je een automatische incasso hebt ingesteld voor de betalingen van een bepaald bedrijf, dan kan het gebeuren dat er onterecht geldbedragen van je rekening af worden geschreven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren nadat er in de administratie van het bedrijf een foutje is geslopen en een bepaalde rekening per abuis op jou naam wordt gezet. Soms kost het in dergelijke situaties helaas flink wat tijd en moeite om je geld weer terug te krijgen.

Onverwachte afschrijvingen

Wanneer je toestemming voor een automatische betaling hebt afgegeven aan bijvoorbeeld een loterij of een verzekeraar, dan kan het gebeuren dat er tussen twee reguliere betalingsmomenten extra kosten van je bankrekening af worden geschreven. Denk maar eens aan situaties waarin extra kosten zijn gemaakt vanwege een opname in het ziekenhuis, of als de loterij een extra trekking in heeft gelast. Soms kun je in dergelijke gevallen de afschrijving ongedaan maken, maar in het ergste geval zal het je in financiële problemen brengen. Je moet dan immers een bepaalde rekening betalen terwijl je er op dat ogenblik te weinig, of helemaal geen, geld voor op je bankrekening hebt staan.

Onverwacht hoge rekeningen

Soms is het zelfs zo dat je, in je achterhoofd weliswaar, wel weet dat een bepaalde afschrijving plaats gaat vinden, maar dat de hoogte van het bedrag je toch overrompelt. Hierbij kun je onder andere denken aan de jaarlijkse eindafrekening van de elektriciteitsmaatschappij die hoger uitvalt dan je aanvankelijk had gedacht. Op het ogenblik dat er plotseling een fors bedrag van je rekening af is geschreven door middel van een automatische betaling, dan kan dit zeker als een (financiële) schok worden ervaren. Je financiën kunnen er immers op een negatieve manier door worden beïnvloed.

Conclusie

In een heleboel gevallen is het absoluut lonend om het gemak van het automatisch betalen van rekeningen af te wegen tegen de nadelen die dit met zich mee kan brengen. Door over te stappen op het automatisch betalen van rekeningen kun je namelijk een heleboel tijd en soms zelfs geld besparen. Bovendien kun je als je rekeningen automatisch betaald met een kredietkaart vaak rekenen op interessante beloningen.

Het automatisch betalen van rekeningen brengt dus wel enige discipline met zich mee om (financiële) problemen achteraf te kunnen voorkomen. Je kunt dus nooit helemaal op je lauweren rusten als je eenmaal een automatisch betalingplan op hebt gesteld. Zodra er fouten worden gemaakt, dien je immers zelf in te grijpen en in actie te komen. Zelf blijf je namelijk altijd verantwoordelijk voor de betaling van een rekening. Daarbij is het altijd goed om te weten welke rekening op welk moment betaald is, of moet worden. Voordat je besluit om tijd, moeite en geld te besparen, door over te stappen op automatische betaling van rekeningen, dien je wel exact te weten waar je mee bezig bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20