Autofinanciering

Als bezitter van een auto zal er ooit eens het moment komen dat je je oude vertrouwde voertuig de deur uit moet doen, en dus op zoek moet gaan naar een nieuw exemplaar en de daarbij behorende financieringsmogelijkheden. Soms heb je echter geluk omdat bepaalde fabrikanten van auto’s en/of garagehouders namelijk kortingen geven op de aankoopprijs van hun producten. Dit soort kortingen kunnen in bepaalde gevallen zelfs oplopen tot wel 20 procent van het oorspronkelijke aankoopbedrag. Garagehouders bieden daarnaast eveneens steeds vaker autoleningen aan tegen een lagere rentevoet dan die de meeste reguliere banken hanteren. In sommige gevallen hoef je zelfs helemaal geen rente te betalen als je op deze manier je wagen wilt financieren. Op het eerste gezicht lijkt dit wellicht interessant, maar of dat ook werkelijk het geval is, zullen we hieronder eens grondig onder de loep nemen.

Een autolening direct afsluiten bij een kredietverstrekker

Het afsluiten van een klassieke autolening kan onder bepaalde omstandigheden erg interessant zijn vanwege de interessante rentevoet die door de kredietverstrekker wordt gehanteerd. Om die reden kan deze leenvorm dan ook worden beschouwd als één van de meest populaire leenvormen als het gaat om de financiering van een auto. De looptijd van een dergelijke autolening kan in de regel oplopen tot hooguit 120 maanden (dus 10 jaar) en elke maand zal je een gedeelte van de openstaande schuld samen met de verschuldigde rentekosten, af moeten betalen. Als waarborg voor de aflossing van de lening zal de auto worden gebruikt en dat wil zeggen dat wanneer je in gebreke blijft met betrekking tot de terugbetalingen dat de auto zal worden verkocht om zo de schuld alsnog (deels) af te kunnen lossen. Dankzij deze waarborg kunnen echter de rentevoeten relatief laag worden gehouden.

Bij het gros van de autoleningen die aan worden geboden door reguliere kredietverstrekkers kun je meer dan honderd procent van de aankoopprijs van het voertuig lenen. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook direct de verschuldigde verzekerings- en inschrijvingskosten of de verkeersbelasting voldoen. Om voor een dergelijke autolening in aanmerking te kunnen komen, mag je echter niet voorkomen op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Verder zul je eveneens een zogenaamde wederbeleggingsvergoeding dienen te betalen op het ogenblik dat je de lening vroegtijdig af wilt lossen.

Een autofinanciering tegen 0 procent rente afsluiten bij een garagehouder

De financieringsmogelijkheden die door garagehouders en autofabrikanten doorgaans aan worden geboden, hebben over het algemeen een kortere looptijd, dan wanneer je een klassieke autolening direct aan bent gegaan bij een kredietverstrekker. De maximale looptijd van een autofinanciering waar je 0 procent rente over hoeft te betalen, zal niet langer mogen zijn dan 60 maanden (5 jaar). Dit soort leningen zullen verder gepaard gaan met lage rentevoeten, die in bepaalde gevallen zelfs 0 procent kunnen bedragen. Je hoeft in die situaties dus alleen maar een gedeelte van de openstaande schuld elke maand af te lossen. Uiteraard mag je, om van deze financieringsvorm gebruik te mogen maken, geen registratie achter je naam hebben bij het CKP en dien je eveneens een wederbeleggingsvergoeding te betalen zodra je de lening vervroegd af wilt lossen.

Deze financieringvorm lijkt aanvankelijk erg interessant, maar veel mensen vergeten echter dat ze rekening moeten houden met de aanwezigheid van zogeheten ‘verborgen’ kosten als ze kiezen voor deze manier van financieren van hun wagen. Door een autofinanciering tegen 0 procent af te sluiten bij een garagehouder zul je namelijk minder korting kunnen bedingen op de aankoopprijs van het voertuig. Het zal dan ook aanzienlijk gemakkelijker zijn om over een commerciële korting te onderhandelen als je de lening niet bij de dealer aan bent gegaan. Daarnaast dien je er eveneens voor te waken dat je oude auto niet zal worden ondergewaardeerd op het ogenblik dat je deze inruilt bij de garagehouder waar je het nieuwe exemplaar koopt. Van tevoren is het dus zaak om goed uit te rekenen wat het meest voordelig is:

  • een financiering van de auto tegen een rente van 0 procent,
  • de kortingen op de aankoopprijs van het nieuwe voertuig waar je eventueel aanspraak op kunt maken.

Geld lenen direct bij een kredietverstrekker of via een garagehouder?

Om erachter te komen welke manier van financieren het meest gunstig is, als je een auto aan wilt schaffen, hebben we de volgende voorbeeldsituatie in gedachten genomen. Je wilt een nieuwe auto gaan financieren met een lening van 25.000 euro en een looptijd van 4 jaar. De rentevoet van deze lening bedraagt 0,89 procent. In de praktijk zal de aankoop van een wagen, door middel van een autolening tegen 0 procent rente afgesloten bij de garagehouder, je 2.900 euro meer gaan kosten op het ogenblik dat je een commerciële korting van 5 procent weet te bedingen door met de dealer te onderhandelen over de aankoopprijs. De inruilwaarde van je oude auto zal dan met 12,5 procent te laag worden gewaardeerd.

Op het moment dat het je niet lukt om een commerciële korting op de aankoopprijs van de auto te bedingen en de waarde van je oude voertuig ook nog eens 20 procent te laag wordt geschat, dan kan dit je zelfs tot 3.200 euro minder voordeel opleveren, dan wanneer je een klassieke autolening zou hebben afgesloten rechtstreeks bij een kredietverstrekker.

Een autofinanciering tegen 0 procent rente zal dus niet per definitie de meest gunstige manier zijn om geld te lenen voor de aanschaf van een auto. Op het moment dat je dus ook op het punt staat om een wagen aan te schaffen, dan mag je in geen geval vergeten om zoveel mogelijk te onderhandelen over de prijs, maar ook over allerlei andere mogelijkheden en extra die met de koop van het voertuig te maken kunnen hebben. Alleen op die manier zul je immers de perfecte lening af kunnen sluiten en het meeste uit je geld kunnen halen.

Andere mogelijke autofinancieringen

Natuurlijk hoef je niet altijd een lening aan te gaan bij een officiële financiele instelling om je auto mee te financieren. Er zijn immers ook andere manieren om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, zoals onder andere door:

  • geld te lenen van familie of vrienden,
  • te sparen totdat je voldoende geld hebt om de aankoop te kunnen doen,
  • het doorvoeren van besparingen en zo maandelijks geld over te houden,
  • tijdelijk een rood stand aan te vragen op je zichtrekening bij de bank,
  • gebruik te maken van een kredietkaart,
  • een minilening af te sluiten (alleen mogelijk als je een wagen wilt kopen van enkele honderd euro en de leensom op korte termijn weer terug kunt betalen,
  • verkopen of inwisselen van waardepapieren, zoals aandelen,
  • verkopen van bruikbare spullen die je in je bezit hebt, maar welke je niet meer gebruikt Online, op een rommelmarkt of een garageverkoop).

Niet voor iedereen zal elke manier even geschikt zijn als er een auto gefinancierd dient te worden. Om die reden die je voor jezelf altijd eerst eerlijk je financiële situatie in beeld te brengen en alle optie nauwkeurig te bestuderen. In bepaalde gevallen zul je dan zelfs merken dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om een autofinanciering te gaan regelen, bijvoorbeeld door een paar maanden wat zuiniger te leven kun je wellicht een aardig bedrag bij elkaar brengen waarmee je je droomauto kunt betalen.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Als je uiteindelijk toch tot de conclusie bent gekomen dat geld lenen de beste optie is om je auto mee te financieren, dan is het natuurlijk zaak om de meest gunstige leenvorm te vinden. Om dit doel te bereiken dien je echter bij verschillende aanbieders producten, prijzen en voorwaarden te gaan vergelijken. Je kunt dit doen door bij een aantal kredietverstrekkers offertes op te vragen (eventueel voor een aantal verschillende leenvormen die zij aanbieden) en de verkregen informatie naast elkaar te leggen om zo de meest gunstige deal te kunnen vinden.

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Let op: geld lenen kost ook geld!

Deze manier van werken zal echter veel tijd in beslag nemen en je bovendien behoorlijk wat moeite kosten. Wanneer je je deze tijd en moeite wilt besparen, kun je eveneens een kijkje nemen op een zogenaamde vergelijkingswebsite voor (auto)leningen. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is de gevraagde persoonlijke-, financiele- en leninginformatie in te vullen en je offerteaanvraag te bevestigen. Binnen enkele seconden zal dan meestal een lijst met resultaten op je beeldscherm zichtbaar zijn. De meest geschikte optie zal hierbij in de regel bovenaan worden gezet. Om een autolening af te sluiten, hoef je meestal alleen maar op een speciale button te klikken die bij de betreffende offerte wordt weergegeven. Uiteraard zal de kredietverstrekker daarna nog bepaalde informatie en bewijsstukken van je willen ontvangen om een goede beoordeling van je leenaanvraag uit te kunnen voeren.

Vergeet de betrouwbaarheid van de kredietverstrekker niet

Zodra je een geschikte manier hebt gevonden om je auto te financieren, dan is het absoluut noodzakelijk om na te gaan of je wel met een betrouwbare kredietverstrekker zaken gaat doen. Om meer te weten te komen over de reputatie en de klantervaringen van een bepaalde financiele instelling hoef je alleen maar diens naam in een zoekmachine in te voeren samen met de zoekterm reviews. De beoordelingen die klanten geven, zijn namelijk vaak veel betrouwbaarder dan de gewiekste praatjes in de reclamecampagnes van de kredietverstrekker zelf.

Als ook maar een beetje twijfelt, of je bedenkingen hebt, bij een verstrekker van leningen en kredieten, dan is het verstandig om je zoektocht naar de meest geschikte autofinanciering nog even voort te zetten en deze kredietverstrekker resoluut links te laten liggen. Je kunt namelijk beter op je intuïtie afgaan en later horen dat een aanbieder van lening toch betrouwbaar was, dan met een kredietverstrekker in zee gaan die achteraf malafide blijkt te zijn.

Conclusie

Het regelen van een autofinanciering is een erg persoonlijke aangelegenheid waar je over het algemeen niet erg vaak mee te maken zult krijgen. Om die reden zullen er maar weinig mensen zijn die echt bedreven zijn in het vinden van de meest gunstige deal. Dit wil echter niet zeggen dat er ook niemand in zal slagen om een gunstige manier te vinden waarmee je je auto kunt financieren. Je dient dan wel rekening te houden met een aantal belangrijke zaken, zoals je persoonlijke- en financiele situatie, je toekomstverwachtingen en eventuele onderhandelingen die gevoerd dienen te worden met de verkoper van je droomwagen.

De ideale autofinanciering van een goede vriend hoeft dus niet automatisch ook de meest geschikte deal voor jou te betekenen. De persoonlijke- en financiele situatie zal immers van persoon tot persoon totaal anders zijn en ook de wensen ten aanzien van het te lenen geldbedrag verschilt in de regel van geval tot geval. Het heeft dus absoluut geen zin om exact dezelfde weg te bewandelen als een bekende (omdat deze een prima ervaring heeft gehad met een bepaalde leenvorm of kredietkraanbieder) omdat elke situatie als uniek dient te worden beschouwd en om een eigen aanpak en oplossing vraagt. Zelf een gedegen onderzoek doen en je individuele wensen en omstandigheden op een eerlijke manier beoordelen, is dan eigenlijk ook het enige devies op het moment dat je een autofinanciering wilt gaan gebruiken bij de aanschaf van je droomauto.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20