Australische privacywaakhond sleept Facebook voor de rechter

De Australische privacyregulator klaagt Facebook aan omdat de Amerikaanse internetgigant de privacy van zo’n 300.000 burgers geschonden heeft.

Concreet gaat het om een uitloper van het Cambridge Analytica-schandaal. Facebook zou de privacy van 311.127 Australiërs geschonden hebben, door gebruikersgegevens beschikbaar te maken voor de ‘This is Your Digital Life’-app. Die schijnbaar onschuldige applicatie speelde die data daarna door naar Cambridge Analytica. Pro memorie: dat is het Britse databedrijf dat illegale gebruikersgegevens aanleverde voor politieke campagnes.

Die gegevens waren onder meer namen, geboortedata, e-mailadressen, geolocatie, vriendenlijsten en zelfs berichten. ‘We zijn van mening dat Facebook-gebruikers geen redelijke keuze of controle konden uitoefenen over de manier waarom hun persoonlijke informatie werd onthuld’, stelt informatiecommissaris Angelene Falk.

Niet de eerste boete

In totaal werden wereldwijd 87 miljoen gebruikers het slachtoffer van het schandaal. De Australische gebruikers staan in voor 0,4 procent van dat totaal. Facebook riskeert een boete tot 1,7 miljoen dollar per inbreuk. Als de rechter dat bedrag toekent voor elk individueel geval, kan dat – in het slechtste geval – een boete van 529 miljard dollar opleveren.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg Facebook een boete van 500.000 pond voor de privacykwestie. In de Verenigde Staten ging Facebook voor een schikking met de Amerikaanse Federale Handelscommissie, met een recordboete van 5 miljard dollar tot gevolg. Het bedrijf van Mark Zuckerberg beloofd daarop ‘beter zijn best te willen doen om zich aan de afspraken met de FTC te houden’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20