Australische bedrijven die zich bezighouden met de winning van vloeibaar aardgas (LNG), willen dat hun land meer terrein openstelt voor exploratie. Ze zien hun exportkans schoon nu de Europese Unie (EU) een voorstel doet dat sommige projecten met de fossiele brandstof als groen etiketteert. Dat bericht de Britse zakenkrant Financial Times (FT).
Australische gassector bekoord door groen investeringslabel EU
Waarom is dit belangrijk?
De EU presenteerde woensdag de definitieve versie van haar “taxonomie voor duuzame financiering”, een classificatiesysteem bedoeld om privékapitaal naar groene industriële activiteiten te doen stromen. Maar het plan heeft veel kritiek gekregen. Onder meer de Europese Investeringsbank, wetenschappers, milieuactivisten en zelfs bepaalde lidstaten zijn ertegen omdat kernenergie en sommige aardgasprojecten als duurzaam worden geclassificeerd.Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft vorig jaar geopperd dat energieconcerns moeten afzien van de bouw van nieuwe olie- en gasprojecten om de doelstelling van koolstofemissieneutraliteit tegen 2050 te halen, schrijft de FT.
Maar Australische LNG (liquefied natural gas, red.)-producenten menen dat het EU-voorstel een interessant tegenargument is voor investeerders en kredietverstrekkers die overwegen zich uit hun sector terug te trekken.
Australië is een van ’s werelds grootste LNG-exporteurs (de grootste wordt volgens Reuters dit jaar de VS; daarnaast speelt ook Qatar een heel grote rol hierin wereldwijd). Het land down-under exporteert ongeveer 80 miljoen ton LNG per jaar. Komt daarbij dat de gasprijzen in de tweede helft van vorig jaar sterk zijn gestegen als gevolg van de door de coronapandemie veroorzaakte beperkingen van het aanbod.
“Concurrentievoordeel”
Een lobbygroep die grote olie- en gasbedrijven in Australië vertegenwoordigt, zei deze week in een verklaring aan de regering van het Angelsaksische land dat het voorstel billijkt dat de exploratie wordt opgevoerd.
“De beleidsaankondiging (van de EU) toont het concurrentievoordeel aan dat Australië heeft met het aardgas dat in overvloed in het land aanwezig is en de rol die Australië kan spelen in zowel binnenlandse als internationale decarboniseringslandschappen”, laat Andrew McConville, CEO van de Australische Petroleum Production & Exploration Association, optekenen door de FT.
Gasprijs in 2021 meer dan verdriedubbeld
Woodside, een Australisch energiebedrijf, werpt op in het laatste kwartaal van 2021 LNG te hebben verkocht voor zo’n 66,27 Amerikaanse dollar per vat olie-equivalent (meeteenheid die de equivalente energie-inhoud van een vat olie weergeeft, red.). Dat was meer dan een verdriedubbeling van de prijs in vergelijking met dezelfde periode in 2020.
In heel Australië zijn intussen LNG-exploratielocaties geopend. Zo heeft Santos, een ander Australisch energiebedrijf, locaties geopend voor de kust van het Northern Territory en in Narrabri in New South Wales.
Methaanlekkage
Bruce Robertson, een analist van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, een denktank die voorvechter is van hernieuwbare energie, zegt tegen de FT dat het streven naar meer exploratie “volledig in strijd is met wat het IEA zegt dat we moeten doen om netto nul te bereiken”.
Vanwege de aanzienlijke methaanlekkage in de aanvoerketen zou de totale broeikasgasuitstoot van LNG niet veel beter zijn dan die van steenkool, betoogt Robertson.
De Europese Commissie beschouwt gasgestookte installaties pas als groen als er sprake is van lage uitstootwaarden. In 2035 zou het groene label voor gas echter vervallen. Het voorstel van de Commissie kan nog door EU-wetgevers kunnen worden verworpen.
(mah)