De Australische minister van Grondstoffen, Madeleine King, gaf in Brussel aan dat Europa de investeringen in de Australische mineralensector kan opdrijven. Daarnaast wordt het verbod op ‘dubbele prijsaanduiding’ van de EU ook bekritiseerd.
Australië port Europa voor meer investeringen in kritieke mineralen: “Aan de slag, of jullie zullen de boot missen”

Waarom is dit belangrijk?
Europa heeft net zoals de Verenigde Staten gezworen om te ontkoppelen (of het risico te verlagen) van de handel met China. Binnen dat kader tracht Europa om onder andere meer productie van cruciale grondstoffen zelf te beheren. Australië, die op de grootste lithiumvoorraad ter wereld zit, is daar een goede partner voor. Zolang Europa niet te lang treuzelt, lijkt nu de boodschap.In het nieuws: “Ik ben hier alleen om je te vertellen dat je moet opschieten, anders mis je de boot.”
De boodschap: China, Japan en de Verenigde Staten zijn volop bezig met hun investeringen in de Australische mineralensector uit te breiden. Europese bedrijven lopen achter. Zo bericht Euractiv.
- Australië zit op de grootste lithiumvoorraad ter wereld, een cruciale stof voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld batterijen. Daarvan gaat nu 96 procent naar China voor de bewerking.
- Europa heeft zich er onder de Critical Raw Materials Act (CRMA) toe verbonden om zelf in 40 procent van de vraag naar deze materialen te voorzien. Daarnaast wil het voor geen enkel type grondstof voor meer dan 65 procent afhankelijk zijn van een derde partij.
- Maar zonder investeringen zal het niet lukken, lijkt King op aan te sturen. “De mentaliteit [van Europese bedrijven] is aan het veranderen, maar ik denk dat ze het gewoon wat sneller moeten doen.” Eraan toevoegend dat Amerikaanse concurrenten hun investeringen aan een hoger tempo opschalen.
- En opvallend: King werpt op dat het “waarschijnlijk niet” mogelijk is om een situatie te creëren waar China in deze sectoren geen dominantie heeft. “Ze lopen twee decennia voor op de rest van de wereld, ze hebben geïnvesteerd in deze capaciteit.”
Vrijhandelsakkoord
De achtergrond: Er lopen al maanden gesprekken tussen Australië en Europa om op een handelsakkoord te landen.
- Beide partijen spelen het hard. Europa wil toegang tot de markt voor kritieke mineralen, die het broodnodig heeft als het wil concurreren met de Chinese markt voor elektrische wagens. Anderzijds wil Australië meer toegang tot de Europese voedselmarkt.
- In juli liep Don Farrell, de Australische minister van Handel, nog weg van de onderhandelingstafel. Hij vond dat Europa niet genoeg tegemoet kwam aan Australië.
- Europa wil dat Europese burgers toegang hebben tot de Australische markt, zoals Australische burgers dat hebben. Daarmee viseert het de dubbele prijsaanduiding, waar Europeanen meer moeten betalen dan Australiërs voor hetzelfde goed. Een LNG-maatregel zou dan moeten worden aangepast.
- In West-Australië wordt 15 procent van de LNG die voor export bedoeld is, gereserveerd voor de eigen burgers. Dit zorgt voor lagere prijzen. Europa wil daarvan af.
- King’s antwoord daarop: “We moeten ervoor zorgen dat er gas beschikbaar is voor de lokale industrie en betaalbaar gas voor de lokale bevolking.”
- “Ik hoop dat de Europese Unie en de commissarissen die de onderhandelingen voeren dat begrijpen en misschien wat meer respect tonen voor de Australische grondstoffensector.”
- Daarnaast is Europa ook geïnteresseerd in groene waterstof uit Australië. Al zei King dat de export ervan “nog een lange weg te gaan heeft.”
(ns)