Australië zegt 675 miljoen euro toe voor kritieke mineralenreserve

Australië zegt 675 miljoen euro toe voor kritieke mineralenreserve
Foto: Martin Bernetti/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • De Australische regering heeft 1,2 miljard Australische dollar (675 miljoen euro) toegezegd om een strategische reserve van kritieke mineralen aan te leggen.
  • De reserve is bedoeld om kritieke mineralen te verwerven en op te slaan door middel van commerciële projecten of aankoopopties, zodat er een betrouwbare bevoorradingsbron ontstaat voor zowel binnenlandse industrieën als belangrijke internationale partners.
  • Ondanks het initiatief blijft de raffinage van zeldzame aardelementen grotendeels in Chinese handen, waardoor Australië waarschijnlijk tot minstens 2026 afhankelijk blijft van China voor raffinagecapaciteit.

De Labourregering van Australië heeft 1,2 miljard Australische dollar (675 miljoen euro) toegezegd om een strategische reserve van kritieke mineralen aan te leggen, met als doel een onafhankelijke toeleveringsketen voor deze essentiële grondstoffen te creëren. Premier Anthony Albanese benadrukte de noodzaak om de overvloedige minerale reserves van Australië te gebruiken om de economische veerkracht van het land te versterken.

De reserve zal kritieke mineralen verwerven door middel van commerciële projecten of aankoopopties tegen vooraf vastgestelde prijzen, zodat er een betrouwbare bevoorradingsbron ontstaat. Daarnaast zullen er voorraden worden aangelegd voor bepaalde mineralen die via afnameovereenkomsten zijn verkregen.

Marktvolatiliteit beperken

Dit initiatief is bedoeld om handelsverstoringen en marktvolatiliteit te beperken door Australië te voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen waar wereldwijd vraag naar is. Mineralen in de reserve zullen toegankelijk zijn voor zowel binnenlandse industrieën als belangrijke internationale partners, waardoor allianties met landen als de VS en de EU mogelijk worden versterkt.

Uitdagingen in raffinage en export

Deskundigen waarschuwen echter dat, hoewel het voorstel welkom is, het onderliggende probleem misschien niet volledig wordt aangepakt. Het raffineren van zeldzame aardelementen blijft grotendeels in Chinese handen, ook al heeft Australië grotere voorraden van deze mineralen.

Lithium is een goed voorbeeld van deze uitdaging: Australië wint een derde van alle lithium ter wereld, maar raffineert en exporteert slechts een klein deel. Omgekeerd ontgint China minder dan een kwart van de wereldwijde lithiumreserves, maar raffineert het meer dan de helft.

Mineralen voor groene transitie

Australië boekt vooruitgang op het gebied van raffinage van zeldzame aardmetalen als onderdeel van het plan “Future Made in Australia”, dat tot doel heeft om essentiële minerale reserves te benutten voor de groene transitie. Projecten zoals de gecombineerde mijn en raffinaderij van Arafura Rare Earths en de verwerkingsfabriek van Lynas Rare Earths vertegenwoordigen vooruitgang op dit gebied.

Desondanks voorspellen experts dat Australië waarschijnlijk tot minstens 2026 afhankelijk zal blijven van China voor raffinagecapaciteiten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00