De zware herstructurering bij autofabriek Audi Brussels zet in volle regeringsvorming de vraag weer bovenaan de politieke agenda: is onze maakindustrie, de traditionele industriële productie, ten dode opgeschreven?
In het nieuws: Met de dreigende sluiting van Audi Brussels lijkt het erop dat we eind volgend jaar nog maar 1 autofabriek gaan overhouden in België: Volvo Gent. De historische trend is alvast duidelijk:
- 1997: sluiting Renault Vilvoorde
- 2010: sluiting Opel Antwerpen
- 2014: sluiting Ford Genk
- 2025: sluiting Audi Brussels?
Uitgezoomd: Recentelijk ging busbouwer Van Hool failliet. En ook buiten de auto-industrie vallen er rake klappen in de Belgische maakindustrie. Zo gingen het Mechelse chemiebedrijf Celanese en papierfabriek Sappi Lanaken dicht.
Kostenprobleem
Ingezoomd: Het is heel wat waarnemers opgevallen dat Audi in zijn officiële communiqué expliciet de kostennadelen van de autofabriek in Vorst opsomde.
- De Duitse autoconstructeur spreekt van “langdurige structurele uitdagingen op de locatie in Brussel”.
- En verder: “De lay-out van de fabriek is moeilijk te veranderen door de bijzondere ligging dicht bij het stadscentrum. Er zijn ook hoge logistieke kosten. In het algemeen leidt dit tot hoge productiekosten in Brussel in vergelijking met andere locaties.”
👉 “Spreek met iedereen in de industrie: België is niet kostencompetitief”, bevestigt econoom Geert Noels (Econopolis) op X. “En heel wat toppolitici denken dat we zonder maaksectoren verder kunnen.”
👉 “Grote delen van de Europese industrie zitten in de problemen”, zegt econoom Bart Van Craeynest aan De Morgen. “Maar voor veel van de aangehaalde handicaps lijken wij in België er nog een stukje bovenop te doen. De loonkost ligt hier nog een stuk hoger dan in onze buurlanden. Energie is in België sowieso duurder dan in onze buurlanden. En qua vergunningsproblematiek kunnen we enkel met Nederland wedijveren voor hoe moeilijk het is om iets te realiseren.”
Pro memorie: Vlak voor de verkiezingen maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) aan Audi’s moedergroep Volkswagen duidelijk dat er een pakket van steunmaatregelen klaar staat. “We hebben een intentieverklaring overgemaakt. Daarin maken we duidelijk welke mogelijkheden er zijn om de productie in Brussel te houden”, klonk het toen. Veel lijkt dat op het eerste gezicht niet uitgehaald te hebben.
Ervaring en expertise
Nog reacties:
- Vakbond ACV bij Audi: “Het geloof in de expertise van onze medewerkers is sterk en wij zullen samen vechten voor onze toekomst en een toekomst voor de maakindustrie in België.”
- Ontslagnemend minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS): “We zullen erover waken dat de informatieprocedure ten aanzien van de werknemers correct verloopt en dat alle pistes die jobs zouden vrijwaren, serieus worden overwogen.”
- Franky De Schrijver, ABVV-afgevaardigde bij Audi, op Radio 1: “Er moet toch alternatieve productie te vinden zijn binnen de VW-groep met zijn vele merken. Maar die zijn onvoldoende bekeken door de directie. We hebben een reden van bestaan. We zijn in staat kwalitatieve producten te maken en hebben veel know-how.”
- Brussels burgemeester Philippe Close (PS): “De verschillende autoriteiten van ons land moeten zich mobiliseren met de verantwoordelijken van Audi om de site van Vorst te redden en snel oplossingen voor te stellen voor duizenden families. De expertise en ervaring van de werknemers zijn sleutel voor de toekomst van de site.”