De inflatie in Turkije op jaarbasis kwam in september uit op 83,5 procent. Dat is het hoogste niveau in 24 jaar. Ondanks die forse geldontwaarding blijft de Turkse centrale bank de rente verlagen. Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije, wil die rente de komende maanden nog verder reduceren.
Bijna geen enkel land in de wereld ontsnapt aan een ongezien hoge inflatie. Maar er zijn maar weinig consumenten die de prijzen zo snel zien stijgen als die in Turkije. Zo is het leven in dat land in september 83,5 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van augustus is er sprake van een stijging met 3,1 procent (op maandbasis).
Turkse renteverlagingen
Veel centrale banken, waaronder die van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, trekken de belangrijkste rentes op om de geldontwaarding in te perken. In Turkije is net het omgekeerde aan de gang. De centrale bank aldaar is volop bezig met de rente naar beneden bij te stellen. Zo hebben de beleidsmakers vorige maand beslist om de rente met 100 basispunten te verlagen tot 12 procent.
Het ziet er overigens niet naar uit dat er snel een einde zal komen aan het soepele geldbeleid van de Turkse centrale bank. Erdogan, die een grote invloed heeft op het beleid van de monetaire instelling, heeft eind vorige maand tijdens een interview met de televisiezender CNNTurk gezegd dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen.
“De rente gaat niet meer omhoog, maar zal verder dalen. Dat zal ook de inflatie drukken”, klonk het. De Turkse president wil de rente tegen het einde van dit jaar onder de symbolische grens van 10 procent laten duiken.
Turkse lira krijgt rake klappen
De centrale bank gaf tijdens de jongste rentevergadering aan dat een lagere rente noodzakelijk is, omdat de groei en de vraag bleven vertragen. “Voorts zijn er de escalerende geopolitieke risico’s”, luidde het.
Dat soepele geldbeleid duwt de Turkse lira fors lager. Die noteert nu zo’n 28 procent lager tegenover de greenback in vergelijking met begin dit jaar. Voor 1 dollar betaal je momenteel 18,53 lira, een nieuw diepterecord.
(fjc)