AstraZeneca werkt aan vaccin tegen Omikron

De Universiteit van Oxford en AstraZeneca hebben “voorbereidende stappen” genomen om een versie van hun coronavaccin te produceren dat specifiek gericht is op de Omikron-variant. Dat vertelt onderzoeker Sandy Douglas aan de Financial Times.

Sandy Douglas, leider van een onderzoeksgroep in Oxford, zegt dat een bijgewerkt vaccin zou kunnen worden gebruikt om “sneller te reageren op elke nieuwe variant” dan eerder werd aangenomen.

“Net als bij veel eerdere zorgwekkende varianten, en samen met onze partners AstraZeneca, hebben we voorlopige stappen gezet in het produceren van een bijgewerkt vaccin voor het geval het nodig is”, zei hij.

Booster

“Samen met de Universiteit van Oxford hebben we voorbereidende stappen gezet voor de productie van een Omikron-vaccin, voor het geval het nodig is, en we zullen ons laten informeren door de opkomende gegevens”, was de reactie van AstraZeneca aan Reuters.

Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe vaccin op de markt zal komen. Maar dat hoeft niet meteen een probleem te zijn.

Uit een recente analyse van het Britse Health Security Agency (UKHSA) blijkt dat een boosterprik een aanzienlijk betere bescherming biedt tegen symptomatische infectie door de nieuwe variant in vergelijking met slechts twee doses.

Volgens onderzoek van het Imperial College in Londen zou blijken dat een boosterprik tot 80 procent bescherming kan bieden tegen de Omikron-variant.

Over de hele wereld wordt ook steeds meer ingezet op zo’n herhalingsvaccin, nu landen zich haasten om de verspreiding van de Omikron-variant in te dammen gezien het grote aantal nieuwe besmettingen. De variant wordt in sneltempo dominant.

Israël

AstraZeneca is niet de enige vaccinproducent die voordelen ziet in een vernieuwd recept voor het coronavaccin. Moderna en Johnson & Johnson zeiden eerder al te werken aan vaccins tegen de Omikron-variant. Moderna hoopt begin volgend jaar met klinische proeven te beginnen.

Pfizer onderzoekt een mogelijke vierde dosis om nog meer bescherming te bieden tegen de Omikron-variant. Israël is als eerste land van plan om die vierde shot toe te dienen. Het land gebruikt Pfizer- en Moderna-vaccins.

(ns)

Meer