Een beetje een vreemd schouwspel: de Franstalige oppositiepartij Les Engagés (het vroegere cdH) ging uit protest tegen de asielaanpak van Vivaldi zowaar een nacht in tentjes doorbrengen in centrum Brussel.
De plaats: Dat deden ze niet aan het kabinet van de bevoegde staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v), die ook een christendemocraat is, maar aan de gebouwen van de partij Open Vld. Foto’s in de Melsensstraat toonden de Franstalige partij aan de poorten van de liberalen.
- Vanmorgen vroeg ging Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op uitkijk: geen tenten meer te zien aan zijn hoofdkantoor, zo meldde hij op Twitter. “Het was een korte actie dan”, zo stelde hij droog vast. Even later doken ze toch op, en bood de Open Vld hen dan maar koffie aan. Tegelijk noemde men het bij Open Vld een “nodeloze actie”, want “wie wil, vond een plek de laatste weken”.
- Dat is ook de verdedigingslijn die de Moor aanhield, het afgelopen weekend: ze wees erop dat er in de nachtopvang nog steeds plekken beschikbaar zijn, “maar mensen moeten daar wel naartoe willen gaan”, zo stelde ze.
- Inhoudelijk pleit Les Engagés, net zoals regeringspartijen Ecolo en PS voor een grote regularisatieronde, om het asielprobleem “structureel” op te lossen. Daar wil de Moor, maar ook Open Vld absoluut niets van weten. “Feitelijk wil men dat iedereen ook gewoon asiel en papieren krijgt: dat gaan we niet doen. Dan mogen ze nog veel kamperen. Maakt het alleen erger”, zo tweette Lachaert over zijn koffie met Les Engagés.
- Nochtans is het ook tussen Open Vld en de Moor niet allemaal koek en ei. Want de staatssecretaris haalde dit weekend ook openlijk uit naar centrumsteden als Mechelen en Leuven, die te weinig inspanningen zouden doen om asielzoekers op te vangen.
De reactie: Vanuit Mechelen reageerde Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister, maar vooral ook sterke man van de coalitie daar, behoorlijk ontzet.
- “Ik begrijp totaal niet wat de Moor bezielt, met haar uitval naar solidaire steden als Mechelen of Leuven, met trackrecord inzake vluchtelingen? In plaats van te verenigen frustreert zoiets lokaal engagement”, zo stelde hij. Daarbij toonde hij dat Mechelen met de cijfers in de hand na Antwerpen (6.501) en Gent (1.220) met 1.059 Oekraïense vluchtelingen manifest veel meer doet dan de andere centrumsteden.
- En ook vanuit Leuven reageerde men giftig: lokale schepen David Dessers (Groen) noemde het “een treurige sneer van de Moor”. “In Leuven vangen we 733 Oekraïense vluchtelingen op. We bereiden extra opvang voor. En Fedasil heeft in onze stad een partner. We werken hier trouwens erg goed samen met cd&v”, zo stelde die.
- En de Moor kreeg nog meer druk op zich. Want plots kwam ook Jong Groen met een ultimatum. “Als zij de crisis niet oplost, moet ze opstappen”, zo stelden die in een mededeling. Volgens de groene jongeren heeft de Moor de situatie totaal niet goed voorbereid. “In de plaats daarvan heeft het kabinet gefocust op rechtse maatregelen, zoals woonstbetredingen of leeftijdstesten.. Wij eisen bed, bad en brood voor iedereen. Dit zijn mensenrechten en hierover willen we niet onderhandelen.”
- Daarop reageerde dan weer Jong cd&v, met de sneer dat het een “walgelijke oproep van Jong Groen was, om het ontslag van de Moor te eisen”. “Als je aandringt op structurele oplossingen, moet er misschien ook eens in eigen boezem gekeken worden en deftig samengewerkt worden.”
- Daarmee wees men naar het gebrek aan personeel dat vanuit de overheid beschikbaar geraakt, om in de gebouwen van Fedasil of Defensie mee te helpen asielzoekers op te vangen. Vrijdag nog voor de ministerraad eiste Groen-vicepremier Petra De Sutter dat men voortaan gebouwen en personeel zou kunnen opvorderen, om plekken bij te creëren op korte termijn. Maar dat wees de Moor van de hand: het zou volgens haar niet nodig zijn. De regering volgde haar daarin. Met de iets zachtere temperaturen lijkt de urgentie wat afgenomen, maar alles wijst erop dat de crisis niet weg is.