Artiesten krijgen tijdelijk toegang tot werkloosheidssteun

Artiesten zonder opdracht kunnen tot eind december genieten van een werkloosheidsuitkering.

  • Een nieuwigheid, maar voortaan kunnen artiesten die geen opdracht hebben, gaan stempelen. Een wetsvoorstel van socialisten en groenen, gestuwd door een zeer vocale sector die een ‘speciaal statuut’ inriep, raakte donderdagnacht door de Kamer gestemd.
  • De coronacrisis laat het toe een oude droom te vervullen: een werkloosheidsuitkering ontvangen voor artistiek werk en opdrachten, die uitblijven. Wie kan aantonen tien ‘prestaties’ te hebben gewerkt als kunstenaar of technieker, of gewoon twintig werkdagen, tussen 2019 en 2020, kan plots een uitkering krijgen, die ook niet in het gedrang kan komen door andere inkomsten, onder meer uit auteursrechten.
  • Een royale tegemoetkoming, maar ook de liberale fracties stemden voor, net als Vlaams Belang. De blauwe fracties smokkelden wel een tijdsbeperking op de maatregel in het voorstel, tot 31 december. Dat tot onvrede van Ecolo, die de maatregel graag nog verder zag doorlopen.
  • Enkel de N-VA stemde tegen, en CD&V onthield zich. De kost van heel de maatregel? Tussen de 80 en 100 miljoen euro, zo stelde het Rekenhof.
  • De N-VA heeft het vooral moeilijk met het feit dat iedereen 312 dagen moet werken voor hij of zij in aanmerking komt voor een uitkering. Behalve dus kunstenaars en technici, die amper 20 dagen moeten gewerkt hebben.

Lees ook: Nieuwe Vlaamse cultuurcoronapremie van 1.500 euro voor cultuurwerkers

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20