Er wordt zeer weinig gecommuniceerd door Arizona, en wat er wordt gezegd is allemaal positief. Al wacht het moeilijkste stuk nog.
Key takeaways
- Uit het kamp van de onderhandelaars klinken positieve geluiden. De makkelijke onderwerpen lukken.
- De supernota van Bart De Wever wacht wel nog, evenals de communautaire voorstellen van Sander Loones.
- Niemand zet nog een deadline op de onderhandelingen, voor het einde van het jaar wordt krap.
In het nieuws: Weer een paar positieve opmerkingen nadat de Arizona-partijen uiteen gaan.
- Ook donderdag zaten N-VA, MR, Vooruit, cd&v en Les Engagés samen om te praten over een federale regering. De vijf partijen laten daarbij de nieuwe supernota van formateur Bart De Wever (N-VA) even voor wat ze is. Energie, klimaat en mobiliteit werden begin deze week afgehandeld, ook volksgezondheid stond al op de planning. Donderdag had men het over armoede. Vrijdag snijdt Arizona economie aan.
- “We gaan vooruit”, vertelt een onderhandelaar donderdagavond aan De Standaard. De gesprekken zijn “pittig maar oké”, klinkt het bij iemand anders. Ook eerder deze week verliep alles in een opperbeste sfeer.
- Wat helpt is dat de struikelblokken doorgeschoven worden naar later. Zo is er nog geen eensgezindheid over de groeinorm in de zorg, het cijfer waarmee de sector mag groeien. Les Engagés wil die optrekken van 2,5 naar 3,5 procent, terwijl N-VA en MR graag willen besparen. Ook rond armoede is nog niet alles in kannen en kruiken, de uitgewerkte teksten zijn niet definitief.
- De Wever houdt ondertussen bilaterale gesprekken met de partijvoorzitters om af te tasten hoeveel zij willen toegeven op de sociaaleconomische hervormingen die de formateur voorstelt. Vooruit en MR staan daar lijnrecht tegenover elkaar. Conner Rousseau (Vooruit) zag “openingen” in de nieuwe nota zodat onder meer “de lasten eerlijker verdeeld kunnen worden”. Georges-Louis Bouchez (MR) vindt dan weer dat belastingen “niet rechtvaardig moeten zijn maar wel efficiënt”. Hij verzet zich tegen het idee dat de meer vermogenden ook meer moeten bijdragen, iets wat Vooruit absoluut wil. Bouchez vreest dat bedrijven wegtrekken uit België als die meer belast worden.
Praten over het communautaire luik
Om te volgen: Zaterdag komt Sander Loones (N-VA) langs om te praten over het communautaire.
- N-VA-kopstuk Sander Loones is door De Wever op missie gestuurd. Hij praat met de andere partijen over staatkundige hervormingen en het communautaire luik. Uit gelekte nota’s blijkt dat N-VA graag stevig wil inzetten op meer bevoegdheden naar de regio’s brengen. Zo zouden enkel de deelstaten nog vertegenwoordiging sturen naar klimaattoppen, wordt ontwikkelingshulp meer opgesplitst en worden de gemeenschappen verantwoordelijk voor een aantal culturele en wetenschappelijke instellingen die nu nog in federale handen zijn.
- De voorstellen botsten op een Franstalige muur. MR en Les Engagés verwezen naar de “buitensporige aanwezigheid van communautaire voorstellen” in de nota’s van De Wever. Loones zal zaterdag moeten uitleggen hoe ver hij staat met zijn plannen. De anderen kunnen dan direct commentaar leveren.
- De bedoeling van De Wever is om naast het sociaaleconomische verhaal ook een volgende staatshervorming voor te bereiden. De opdracht van Loones zou verder blijven lopen, ook nadat er een nieuwe regering is. De N-VA’er zou dan als ‘communautair commissaris’ aan de regering worden toegevoegd.
Geen deadline
Opgemerkt: Ondanks de vooruitgang lijkt een strakke deadline niet haalbaar.
- Ondertussen bereidt de ontslagnemende Vivaldi-regering een noodbegroting voor. Die kan makkelijk worden opgeheven als er een nieuwe regering is. De Wever hoopt nog altijd dat zo’n noodbegroting niet nodig is, maar dan moet hij de onderhandelingen afronden voor het einde van de maand. Dat lijkt niet meer te doen.
- Mocht het wel nog lukken om Arizona voor het einde van het jaar echt te beklinken, dan moet de voorgestelde begroting nog goedgekeurd worden door het parlement. Hier en daar wordt gesuggereerd dat de Kamerleden zouden doorwerken tijdens de kerstvakantie mocht er toch uitzicht zijn op een nieuwe regering voor nieuwjaar.
- Om de goede sfeer te behouden, wordt er nergens nog over een deadline gesproken. Al liet Jan Jambon (N-VA) zich wel ontvallen dat hij denkt dat eind november moeilijk wordt. Annelies Verlinden (cd&v) was optimistischer: “Als we willen, kunnen we op 3 à 4 weken tijd een regering maken, denk ik.Om de goede sfeer te behouden, wordt er nergens nog over een deadline gesproken. Al liet Jan Jambon (N-VA) zich wel ontvallen dat hij denkt dat eind november moeilijk wordt. Annelies Verlinden (cd&v) was optimistischer: “Als we willen, kunnen we op 3 à 4 weken tijd een regering maken, denk ik”, zei ze in De Zevende Dag.