Argentinië heeft een akkoord bereikt met zijn grootste schuldeisers over een herschikkingen van de schuldenlast. Dat heeft het Argentijnse ministerie van Economie dinsdag in Buenos Aires gezegd.
Het Zuid-Amerikaanse land bevindt zich in een zware economische crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemde de Argentijnse schuld onlangs nog onhoudbaar. Argentinië staat dan ook 324 miljard dollar in het krijt, dat is meer dan 90 procent van het bbp. Het land dreigde hierdoor voor de derde keer failliet te gaan.
Daarom had Buenos Aires zijn schuldeisers opgeroepen om een deel van de verschuldigde 65 miljard dollar kwijt te schelden en vroeg het land ook om een moratorium voor de andere schulden. De private schuldeisers, onder wie investeringsfirma’s zoals Blackrock, Ashmore en Fidelity, wezen al verschillende voorstellen van de regering van de hand, maar nu is er dan toch een akkoord uit de bus gekomen.
De deal werd mogelijk nadat de Argentijnse regering enkele voorwaarden van haar laatste bod had aangepast en onder andere de betalingstermijnen voor obligaties had herzien.
De Argentijnse economie zit in een recessie en het land leed al van voor de pandemie onder een hoge inflatie, werkloosheid en armoede. Dit jaar verwachten experts dat de economie met 10 procent zal krimpen.