De Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die nu rond Mars cirkelt, heeft zijn eerste foto van de rode planeet doorgestuurd. Dat heeft kroonprins Mohammed bin Zayed bekendgemaakt op Twitter.
Op de foto, die woensdag door de Marssonde vanop 25.000 kilometer hoogte werd genomen en zondag werd vrijgegeven, is goed te zien hoe het zonlicht over het oppervlak van Mars valt. Naast de noordpool, is ook de grootste vulkaan van de rode planeet – Olympus Mons – duidelijk zichtbaar.
De Marssonde Al-Amal (De Hoop) kwam dinsdag in een baan rond Mars na een reis van zeven maanden. Het is de allereerste marsmissie van de Golfstaat, waarmee het ook het eerste Arabische land werd dat succesvol een interplanetaire missie lanceerde.
De sonde moet ongeveer twee jaar lang de atmosfeer van Mars in kaart brengen en moet onder andere helpen duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars.
Ook China en de VS
De Chinese Marsverkenner Tianwen-1 stuurde twee weken geleden ook zijn eerste foto van de rode planeet door, vanop ongeveer 2,2 miljoen kilometer afstand. Als alles goed gaat, zal een lander met robotwagen in mei neerdalen op de planeet. Als dat lukt, wordt China na de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie het derde land dat een ruimtetuig doet landen op onze buurplaneet.
Op 18 februari is het met de aankomst van hun Mars-2020-missie aan de Amerikanen. Dan moet hun veelbesproken Marsrover Perseverance landen in de Jezerokrater. De rover zal op zoek gaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven en ook de geologie van de planeet onderzoeken.
Aan boord is naast Perseverance ook een helikopter genaamd Ingenuity. Die moet de eerste vlucht op de rode planeet uitvoeren – een huzarenstukje omdat de luchtdruk op Mars maar 1 procent is van die op aarde waardoor de roteren veel sneller moeten draaien. Een latere missie zal de stalen die Perseverance verzamelt, komen ophalen.