Apple wordt mogelijk het grootste onderzoeksinstituut van de wereld

Er bestaat een grote kans dat het Amerikaanse technologiebedrijf Apple de volgende jaren zal uitgroeien tot het grootste onderzoeksinstituut van de wereld. Dat heeft analist en Apple-watcher Neil Cybart gezegd. Volgens Cybart zal Apple dit jaar in totaal een bedrag van 14 miljard dollar investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat betekent een verdubbeling tegenover vier jaar geleden. De analist voegt er aan toe dat deze investeringen de volgende jaren nog gevoelig zullen worden opgevoerd.

“Apple werd al geregeld bekritiseerd omdat het bedrijf een cash reserve had opgebouwd van meer dan 250 miljard dollar, waarvan het grootste gedeelte bovendien nog in het buitenland werd bewaard,” benadrukt Bruce Upbin, redacteur van de nieuwssite Tribune Interactive. Tegelijkertijd werd het bedrijf op de korrel genomen omdat relatief weinig budgetten voor onderzoek en ontwikkeling werden gereserveerd.”

Belastingen

Dat tijdperk van spaarzaamheid lijkt volgens Upbin echter achter de rug. “Het bedrijf heeft na de fiscale hervormingen in de Verenigde Staten aangekondigd om honderden miljarden dollar te zullen repatriëren, waarbij de volgende jaren tot 38 miljard dollar aan belastingen zullen worden betaald,” benadrukt hij.

“Het bedrijf heeft bovendien ook plannen voor grotere investeringen in onderzoek,” zegt Upbin nog. “Twee jaar geleden investeerde Apple een bedrag van 10 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling. Daarmee stond de onderneming wereldwijd op een negende plaats. Onder meer Amazon, Samsung, Alphabet, Intel en Microsoft lieten grotere onderzoeksbudgetten registreren.”

Apple investeerde daarbij echter al 5 procent van zijn totale omzet in onderzoek, wat echter een duidelijke stijging betekende tegen de budgetten die de jaren voordien werden voorzien. Innoverende bedrijven spenderen vaak tussen 8 procent en 22 procent van hun totale inkomsten in onderzoek en ontwikkeling.

Controle

“Indien de huidige tendensen worden verdergezet, zal Apple de volgende jaren volgens Neil Cybart mogelijk wereldwijd uitgroeien tot de grootste investeerder in onderzoek en ontwikkeling,” betoogt Upbin. “Dit kwartaal zal het onderzoeksbudget van Apple al een absoluut record boeken.”

Cybart verwacht dat een aanzienlijk deel van het innovatie-budget zal worden aangewend om het bedrijf toe te laten een groter deel van de hardware van zijn groeiende product-portfolio in eigen huis te ontwikkelen, zodat de afhankelijkheid van externe leveranciers kan worden beperkt. Daarnaast moeten volgens Upbin ook belangrijke investeringen worden verwacht in streaming-services en content-ontwikkeling.

“Een snelle toename van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling worden vaak als een waarschuwingssignaal gezien dat het bedrijf beseft een nieuwe weg te moeten inslaan,” aldus Cybart. “Dat is bij Apple echter niet het geval. Daarentegen moeten de investeringen de visies van het bedrijf op lange termijn ondersteunen. Apple wil immers een grotere controle verwerven op de gebruikersbeleving die aan zijn producten zijn verbonden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20