Microsoft en Apple voerden in 2020 gesprekken over de verkoop van Bing. Apple had toen plannen om Google vervangen als standaard zoekmachine op zijn apparaten.
In het nieuws. In 2020 spraken Microsoft en Apple over de mogelijke overname van Bing. Maar deze gesprekken bloeiden al snel dood, meldt het persbureau Bloomberg.
- Ook gesprekken over een overstap naar Bing buiten de VS, kwamen niet van de grond.
- De inkomsten uit de Google deal waren de belangrijkste reden dat Apple uiteindelijk geen brood zag in de overname van Bing.
Flashback. Apple en Microsoft hadden van 2013 tot 2017 een overeenkomst waarbij Bing de zoekresultaten op Siri en Spotlight aandreef. Zowel Microsoft CEO Satya Nadella als Apple-CEO Tim Cook hielpen deze overeenkomst tot stand komen.
Microsoft zou een miljardenverlies nemen
Zoom in. Eens deze overeenkomst ten einde kwam, deed Microsoft pogingen om van Bing de standaard zoekmachine te maken in Safari.
- Maar omdat Bing veel kleiner was dan Google, had Microsoft “Apple een veel groter percentage van zijn omzet moeten bieden dan Google.”
- Voor Microsoft zou dit hebben betekend dat het in eerste instantie een miljardenverlies had moeten nemen om de overeenkomst mogelijk te maken.
- Desondanks werd het idee aan de raad van bestuur van Microsoft voorgesteld. Daar werd besproken hoe de eventuele deal aan aandeelhouders moest worden uitgelegd.
- Apple besloot echter bij Google te blijven en breidde de deal zelfs uit tot Siri en Spotlight.
4 à 7 miljard dollar per jaar
Zoom out. Het is duidelijk dat Apple de inkomsten uit de overeenkomst met Google hoger inschatte dan het vermogen van Bing om met Google te concurreren.
- Die inkomsten bedroegen tegen 2020 al tussen de 4 en 7 miljard dollar per jaar.
- Apple zag evenmin behoefte om een eigen zoektool te ontwikkelen “omdat Google duidelijk de beste optie is”.
- Dit verschilt van de aanpak van het bedrijf op andere gebieden, waar het bijvoorbeeld met Google concurreert op vlak van kaartsoftware en spraakassistenten.