Apple verwijdert populair Russisch sociaal netwerk VK uit zijn App Store

Apple heeft VK, vaak het Russische antwoord op Facebook genoemd, wereldwijd uit de App Store verwijderd. 

In een verklaring op de website van het Russische sociale netwerk zei het bedrijf dat de app zou blijven werken op smartphones die hem al voor de verwijdering hadden geïnstalleerd, maar waarschuwde gebruikers dat “er als gevolg daarvan problemen kunnen zijn met meldingen en betalingen”.

Apple bevestigde de verwijdering in een verklaring. “Deze apps worden gedistribueerd door ontwikkelaars die in meerderheid eigendom zijn van of in meerderheid gecontroleerd worden door een of meerdere partijen die door de Britse overheid zijn gesanctioneerd.”

“Om aan deze sancties te voldoen, heeft Apple de ontwikkelaarsaccounts die aan deze apps zijn gekoppeld beëindigd. Hierdoor kunnen de apps in geen enkele App Store meer worden gedownload, ongeacht de locatie. Gebruikers die deze apps al hebben gedownload, kunnen ze nog wel blijven gebruiken.”

Sancties tegen Russische oligarchen

Maandag heeft de Britse regering nieuwe sancties ingesteld tegen Russische oligarchen als reactie op de schijnreferenda die Rusland onlangs in delen van Oekraïne heeft gehouden. De sancties treffen onder andere 23 leidinggevenden van Gazprombank, een Russische bank die banden heeft met VK.

Sinds Rusland eerder dit jaar Oekraïne is binnengevallen, heeft het Kremlin verschillende Amerikaanse sociale media geblokkeerd. Instagram, Facebook en Twitter zijn niet meer te gebruiken in het land. Het Westen heeft op zijn beurt veel personen en bedrijven gesanctioneerd, die gelieerd zijn aan de Russische overheid, waaronder de CEO van VK Group en Poetin-bondgenoot Vladimir Kiriyenko.

VK is na Yandex, de eigen versie van Google, het grootste internetbedrijf van Rusland. Het socialemediabedrijf werd in 2006 opgericht door Pavel Doerov, die er uiteindelijk werd uitgezet nadat hij “weigerde samen te werken met de autoriteiten”. Hij leidt nu de populaire berichtenapp Telegram.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20