Apple is van plan om zijn streamingstrategie de komende jaren grondig te herbekijken. Ondanks gigantische investeringen krijgt Apple TV+ de kloof met concurrenten zoals Netflix niet gedicht. De kans bestaat dan ook dat Apple in de toekomst heel wat minder prestigieuze films en series zal maken.
In het nieuws: Na de voorbije jaren meer dan 20 miljard dollar (18,4 miljard euro) te hebben uitgegeven aan series en films, wil Apple zijn strategie rond Apple TV+ herbekijken. Aan studiochefs Zack Van Amburg en Jamie Erlicht is gevraagd om meer controle te houden op de budgetten van nieuwe projecten. Dat meldt Bloomberg op basis van heel wat insiders.
- Apple wil ook af van zijn reputatie als big spender. Het bedrijf heeft het idee dat het – als een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld – vaak meer moet betalen dan de concurrentie voor gelijkaardige projecten.
Te weinig kijkers
De feiten: Apple brengt al enkele jaren met onder andere Slow Horses, Ted Lasso, Severance, Masters of the Air, Presumed Innocent en Silo heel wat geprezen reeksen uit. Het bedrijf wist vorige week zelfs een recordaantal Emmy-nominaties binnen te halen.
- Toch blijven echte succes uit op het vlak van kijkers. Enkel Ted Lasso stond hoog in allerhande streaminglijsten. In de Verenigde Staten is Apple TV+ maar goed voor 0,2 procent van de televisiekijkers. In één maand tijd krijgt Apple TV+ minder kijkers dan Netflix op één dag.
- Het aantal abonnees stijgt dan ook veel trager dan gehoopt en voorlopig ziet het er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen.
Nieuwe strategie
Een van de redenen waarom Apple volgens analisten moeilijk mensen kan overtuigen om een abonnement te nemen op hun streamingdienst is de beperkte hoeveelheid content. Het bedrijf heeft er altijd voor gekozen om zo goed als geen licenties van externe films en series aan te kopen. Doordat het alles zelf bestelt en laat maken, is de content op Apple TV+ gemiddeld genomen zeer goed. Er is echter veel minder beschikbaar dan bij bijvoorbeeld Netflix en Prime Video.
Bovendien is deze strategie ook zeer duur. Heel wat van hun prestigieuze projecten zijn – om allerhande redenen – veel duurder uitgevallen dan eerst gepland.
- Voor The Morning Show haalde Apple met Reese Witherspoon en Jennifer Aniston twee zeer grote namen binnen. Dat heeft echter een hoog prijskaartje. Voor het vierde seizoen kost de cast alleen al 50 miljoen dollar (46 miljoen euro).
- Severance is nog zo’n zeer duur prestigeproject. Netflix kocht die reeks al in 2019, maar door voortdurende problemen zou het eerste seizoen 40 miljoen dollar (36,8 miljoen euro) duurder uitvallen dan verwacht. Het tweede seizoen, dat uitkomt begin 2025, zal met zo’n 20 miljoen dollar (18,4 miljoen euro) per aflevering een van de duurste series ooit worden. Om die reden zijn er zware onderhandelingen bezig over de verdere toekomst van de reeks. Apple wil graag meer seizoenen, maar is niet langer bereid om daar zo’n gigantische bedragen voor te betalen.
Besparingen
Dat laatste lijkt symbool te zijn voor de nieuwe strategie van Apple TV+. Een nieuwe manier van aanpakken moet ervoor zorgen dat de grote verliezen niet langer opstapelen.
- Apple gaat in de toekomst een ander soort deals afsluiten met productiehuizen. De bedoeling daarvan is dat eventuele onverwachte extra kosten van series en films niet langer voor hun rekening zijn.
- Daarnaast zegt Apple volgens insiders ook veel minder snel toe op nieuwe projecten. Daardoor zullen er dus minder nieuwe series en films komen.
- Tot slot gaat Apple ook meer nadenken over nieuwe seizoenen van succesreeksen die te duur zijn geworden. Waar al hun reeksen in het verleden vlot minstens drie seizoenen kregen, is het gemiddelde nu maar twee seizoenen per reeks.
Maar: Opvallend is wel dat Apple TV+ – in tegenstelling tot Netflix, Disney en anderen – nog geen grote ontslagronde heeft gedaan onder het personeel dat werkt voor zijn streamingdienst. Winst maken is dan ook niet het hoofddoel. De bedoeling is vooral om andere Apple-producten te verkopen.