Apple-toeleverancier Foxconn wil grote fabrikant van autobatterijen worden

Het elektronicabedrijf Foxconn uit Taiwan wil zijn activiteiten verder naar de autosector uitbreiden. Tegen de tweede helft van dit decennium wil het concern een aandeel van minstens 10 procent verwerven op de wereldwijde markt van componenten en diensten voor elektrische wagens. Dat heeft Liu Young-way, voorzitter van Foxconn, gezegd.

Het bedrijf, dat momenteel vooral bekendheid geniet als toeleverancier van het Amerikaanse technologieconcern Apple, zegt al met verscheidene autobouwers gesprekken over een mogelijke samenwerking in de toekomst te hebben opgestart.

Diversifiëring

Foxconn, officieel Hon Hai Precision Industry, is momenteel vooral actief als onderaannemer voor fabrikanten uit de telecomsector. Het Taiwanese bedrijf kijkt echter al enkele tijd naar een nieuwe groei in een aantal andere sectoren. Daarbij was eerder al verwezen naar activiteiten zoals elektrische voertuigen, digitale gezondheidszorg en robots. Daarmee wil het bedrijf zijn inkomsten diversifiëren.

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler had in januari van dit jaar al gemeld plannen te hebben om met Foxconn een joint-venture op te zetten. Die samenwerking zou zijn bedoeld om in China elektrische en internet-geconnecteerde auto’s te bouwen.

‘Foxconn wil Taiwan wereldwijd als een fabrikant van elektrische voertuigen op de kaart zetten,’ benadrukte Liu Young-way. ‘We zullen echter snel moeten handelen om een voldoende marktaandeel te veroveren.’ Gerekend wordt op een wereldwijd marktaandeel van 10 procent.

Open platform

Foxconn maakte eerder al gewag van de ontwikkeling van een open platform voor de bouw van belangrijke componenten van elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft daarbij echter steeds benadrukt geen eigen productie van elektrische wagens te overwegen. Wel wil de onderneming wereldwijd met verschillende grote autofabrikanten samenwerken.

Liu Young-way benadrukte dat Foxconn over de plannen al met meerdere autofabrikanten gesprekken heeft aangeknoopt. Concrete details over de lopende onderhandelingen weigerde hij echter te geven. Ook over de nieuwe omzetdoelstellingen van Foxconn verstrekte de topman geen verdere informatie.

Over vier jaar zou het bedrijf zijn eerste batterij voor elektrische voertuigen op de markt moeten kunnen brengen. Liu Young-way maakt daarbij gewag van een productie die een sterke capaciteitsverbetering zou bieden tegenover de huidige generatie batterijen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20