Apple snel weg uit Rusland?

Het Russische parlement heeft een eerste ontwerp van een wet goedgekeurd die producenten van elektronica (van smartphones tot Smart TV) wil verplichten Russische apps te pre-installeren op hun apparaten. Met de wet lijken de Russen vooral Apple te willen treffen. De iPhonemaker pre-installeert namelijk nooit vreemde apps op zijn apparaten. Apple had eerder al gezegd mogelijk Rusland te zullen verlaten als de wet definitief werd goedgekeurd.

Volksvertegenwoordigers van de vier Russische politieke partijen werkten mee aan het wetsvoorstel, wat er normaal op wijst dat het de steun van het Kremlin heeft. In een volgende stap zullen de Russen een lijst opstellen met apps die verplicht worden en die naar alle waarschijnlijkheid zowel zoekmachines als webbrowsers zal bevatten. Indien de wet definitief wordt goedgekeurd treedt ze in juli 2020 in werking. 

Rusland heeft de voorbije maanden aan drie ingrijpende wetsvoorstellen gewerkt met betrekking tot internet. Naast voormeld voorstel zijn wetten in de maak die buitenlanders verbieden meer dan 20% van de aandelen van grote internetbedrijven te bezitten en die al wie een e-mailadres aanmaakt verplicht zich te identificeren.

De ‘wet tegen Apple’

Volgens ingewijden noemt men de nieuwe wet in Rusland informeel de ‘wet tegen Apple’. De iPhonemaker installeert nergens ter wereld non-Apple apps op zijn smartphones, China inbegrepen. Verondersteld wordt dat Apple Rusland gewoon zal verlaten: het is een kleine markt naar Apple-normen en het inkomstenverlies voor de Amerikanen zou miniem zijn.

Opmerkelijk genoeg had het Russische ministerie van Communicatie zich tegen de ‘wet tegen Apple’ uitgesproken. Omdat men op die manier de consumentenrechten schendt. Maar de parlementsleden negeerden dat advies.

De Russen willen naar eigen zeggen met de wet de trafiek naar Russische zoekmachines aanzwengelen. Ook willen ze verhinderen dat buitenlandse apps in het geheim Russische onderdanen bespioneren.

De Russische voorstellen maken het opzetten van een internetbedrijf in Rusland voor buitenlanders steeds moeilijker. Ook wordt investeren in zo’n bedrijf steeds riskanter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20