Apple lanceert tracker AirTag om verloren spullen terug te vinden

Apple lanceert komende vrijdag de internationale verkoop van een nieuw hebbedingetje: de AirTag. Dat is een tracker dat je aan je sleutelbos of handtas kan hangen, zodat die spullen makkelijk terug te vinden zijn via bluetooth.

bron: Apple

Het schijfje kan je bevestigen aan een voorwerp dat je niet kwijt wil. De precieze locatie is daarna opspoorbaar via de ‘Zoek mijn’-app op iPhone of iPad. De gebruiker kan de AirTag ook een geluid laten afspelen via een ingebouwd speakertje. Ligt je verloren portemonnee ergens in een naburige kamer, dan hoef je alleen maar op het geluid af te gaan.

De AirTag is ‘end-to-end encrypted’, wat betekent dat alleen de gebruiker van de tracker toegang heeft tot de localisatiedata. Apple zelf zal de identiteit of de plaats van het gevolgde voorwerp niet kennen, verzekert de techreus. Je zal wel de AirTags van andere gebruikers kunnen detecteren, als die niet in de buurt zijn en het voorwerp dus mogelijk verloren geraakt is. Er is een functie voorzien om in zulke gevallen de juiste eigenaar te verwittigen.

35 euro per stuk

De tracker kost 35 euro per stuk, of 119 euro voor vier stuks. Apple zou Apple niet zijn als er geen bijkomende diensten mee verbonden zijn, vaak betalende. De klanten kunnen het toestelletje, dat water- en stofafwerend is, personaliseren met emoji’s en gratis gravering. Apple lanceert meteen ook een heleboel sleutelhangers die erbij kunnen horen, inclusief luxeversies van het modehuis Hermès.

bron: Apple

Het nieuwe hebbeding doet op commercieel vlak denken aan de AirPods. Met het nieuwe accessoire kan Apple zijn eigen ecosysteem verder uitbouwen en nieuwe inkomsten aanboren, zoals de techreus dat eerder succesvol met draadloze oortjes deed.

Over de komst van een Apple-tracker werd al enige tijd gespeculeerd. De iPhone-bouwer stond onder druk om ermee uit te pakken nadat concurrent Samsung eerder dit jaar een gelijkaardige gadget, de Galaxy SmartTag, lanceerde.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20