6 miljoen iPhones te weinig

De productie van de nieuwe iPhone 14 ligt momenteel met bijna 6 miljoen stuks onder de doelstellingen van Apple als gevolg van de aanhoudende protesten in de fabriek van Foxconn.

Waarom is dit belangrijk?

Het strenge COVID-beleid van Beijing hangt als een molensteen rond de nek van Apple. Als reactie op de strenge regels zijn in de fabriek van Foxconn, die de populaire iPhone 14 Pro maakt, al dagenlang ongeregeldheden uitgebroken. Apple kijkt nu, in de aanloop naar de feestdagen, tegen een flinke achterstand van zijn productiedoelstellingen aan.

In het nieuws: Eerder deze maand had Apple zijn productiedoelstellingen voor de iPhone 14 Pro met drie miljoen stuks verlaagd, als gevolg van de aan COVID gerelateerde verstoringen in de fabriek van Foxconn. 

 • Het bedrijf liet weten dat het serieus worstelt met het “Zero-COVID-beleid” van Beijing. 
 • Werknemers van de fabriek in het Chinese Zhengzhou zijn door het strenge beleid namelijk gedwongen om ter plaatse in een gesloten bubbel te leven en mogen zich alleen van de fabrieksvloer naar hun slaapzaal begeven. Op deze manier probeert de fabrikant de verspreiding van COVID-19 onder het personeel te voorkomen.
 • Als reactie op het strenge regime braken er gewelddadige botsingen uit tussen beveiligingspersoneel en arbeiders van de Foxconn-fabriek. Ook was er een massale uittocht van werknemers, die vreesden om permanent te worden opgesloten op het terrein van de fabrikant.

De gevolgen voor de productie:

 • De productie van smartphones kwam als gevolg hiervan tijdelijk nagenoeg stil te liggen.
 • “De aanhoudende uitdagingen rond vertragingen in de terugkeer naar een normaal productieniveau in de Zhengzhou-fabriek, kunnen het tempo waarmee het evenwicht tussen vraag en aanbod wordt hersteld, flink beperken”, aldus analisten van J.P. Morgen tegen nieuwsdienst Reuters
 • Klanten in België wachten op dit moment ongeveer één maand op de levering van hun iPhone 14 Pro, aldus de site van Apple België. Het bedrijf waarschuwde begin deze maand dat klanten zullen worden geconfronteerd met langere wachttijden in aanloop naar de feestdagen.
 • De aandelen van de technologiereus daalden vandaag met bijna 2 procent in een eerste reactie op het nieuws.

Vietnam en India: Hoewel Apple zijn productielijn heeft gediversifieerd, door sommige toestellen in India en Vietnam te maken, wordt het topmodel, de iPhone 14 pro, nog steeds in Zhengzhou gemaakt.

 • Eind september maakte het bedrijf bekend dat het een deel van zijn productielijn heeft verplaatst naar India en Vietnam. Op deze manier hoopt het bedrijf te ontsnappen aan de grilligheden van Beijing. 
 • “We zijn verheugd dat we de iPhone 14 in India gaan produceren”, zei een woordvoerder van Apple destijds in een verklaring bij website TechCrunch.
 • Analisten schatten dat Apple tegen 2025 van India een wereldwijde hub voor de productie van iPhones zal maken.
 • In een rapport eerder deze maand stelden analisten van J.P. Morgan dat Apple eind 2022 5 procent van de wereldwijde iPhone 14-productie naar India zal verplaatsen en zijn productiecapaciteit in het land zal uitbreiden tot 25 procent van alle iPhones in 2025.
 • Maar, Jeff Fieldhack onderzoeker bij adviesbureau Counterpoint Research, zegt tegen zakenzender CNBC dat hij verwacht dat Apple de komende jaren het grootste deel van zijn producten gewoon in China zal blijven produceren. “Het verplaatsen van zo’n grote productie-eenheid is niet gemakkelijk en een duurt mogelijk een aantal jaren.”

(evb)

Meer