Apple heeft alweer een concurrentieklacht aan zijn been in Europa

Volgens de Japanse e-readerproducent Kobo doet Apple aan concurrentievervalsing door 30 cent commissie te eisen voor e-books die verkocht worden via de App Store. Ondertussen worden gelijkaardige producten aangeboden op de eigen dienst Apple Books.

Vorig jaar klaagde streamingsite Spotify gelijkaardige praktijken in de App Store aan. Apple zou de rivalen benadelen ten voordele van de eigen muziekdienst, door kosten aan te rekenen aan de concurrentie. De Europese Commissie heeft nog geen uitspraak gedaan over de klacht van Spotify. De nieuwe reclamant is trouwens niet de minste. Kobo is eigendom van Rakuten, oftewel ‘de Japanse Amazon’.

‘Rechtvaardig’

Volgens Apple zijn de kosten die het aanrekent gerechtvaardigd, aangezien bedrijven niet verplicht zijn om hun diensten via de App Store te verkopen. Bovendien is de verdeling van apps via de App Store gratis, zegt de Amerikaanse techgrootmacht. 

Ter verduidelijking: de e-readerapp van Kobo kan gratis gedownload worden van de App Store. Telkens iemand een digitaal boek downloadt moet Kobo een commissie betalen aan Apple. Dat is fair volgens Apple aangezien Kobo daardoor miljoenen potentiële lezers bereikt.

Kobo vindt echter dat het inkomsten misloopt door klanten te dwingen naar zijn website te gaan om e-books te kopen. Zo wil het Japanse bedrijf de Apple-commissie vermijden.

Derde klacht

Het is al minstens de derde klacht die in Brussel loopt tegen Apples handelspraktijken. Vorige maand wees Tile, een maker van traceerapps, de Europese Commissie erop dat Apple zijn leidende marktpositie misbruikt om de eigen producten te bevoordelen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20