“Apple en TikTok bedreigen Amerikaanse staatsveiligheid”

Silicon Valley en Washington DC hebben een gemeenschappelijke vijand gevonden in TikTok, de Chinese socialemedia-app die een van de eerste serieuze uitdagers is geworden voor de dominantie van Amerikaanse concurrenten. Volgens wetgevers kan TikTok wel degelijk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de VS.

Het succes van TikTok bevestigt de onstuitbare opkomst van China als digitale supermacht. Het wordt nu afwachten of Silicon Valley er in zal slagen globale concurrenten te overtroeven met nog betere producten en of Washington zich tolerant zal opstellen tegenover buitenlandse bedrijven die toegang hebben tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

Een aantal Amerikaanse bedrijven waarschuwt voor Chinese censuur, maar dat haalt weinig uit. Andere zetten een kopie in de markt, zoals Facebook, dat de TikTok-kloon Lasso lanceerde, met tegenvallende resultaten. Minder dan 500.000 downloads, waarvan het gros in Mexico.

YouTube zou stappen ondernemen om video-editing software in zijn aanbod te integreren om zo de concurrentie met TikTok aan te gaan.

Snap, de Amerikaanse concurrent die de hete adem van TikTok in zijn nek voelt, zegt dat de Chinezen helemaal geen concurrent zijn. Beide mikken nochtans op hetzelfde jonge publiek.

TikTok: 750 miljoen downloads op 12 maanden

De voorbije 12 maanden is de TikTok-app wereldwijd ruim 750 miljoen keer gedownload. Ter vergelijking: Facebook haalde 715 miljoen downloads, Instagram 450 miljoen, YouTube 300 miljoen en Snapchat 275 miljoen.

Vooral de politiek maakt zich zorgen over TikTok. Zo is het Comité voor Buitenlandse Zaken in de VS (CFIUS) een veiligheidscontrole gestart naar ByteDance, de eigenaar van TikTok en diens overname van musical.ly. Dit laatste Amerikaanse bedrijf werd overgenomen voor 1 miljard dollar en is ondertussen in TikTok geïntegreerd. Volgens de Amerikanen censureert TikTok politiek gevoelige berichten en zijn er vraagtekens bij de manier waarop data worden verzameld. TikTok laat opmerken dat alle data in de VS worden opgeslagen en dat er een backupserver in Singapore staat.

Maar dat neemt de bekommernis van de Amerikanen niet weg. Het management van TikTok weigert ondertussen deze week te verschijnen voor een comité van het Amerikaanse Congres. Dat wil de banden tussen de techindustrie en China onder de loep nemen. Ook Apple kreeg een uitnodiging en zal daar evenmin op ingaan.

Een bedreiging voor Amerika

Op Axios zegt de Republikeinse senator Josh Hawley dat Apple en TikTok wel degelijk een bedreiging voor Amerika vormen.

“Nu deze Big Tech-bedrijven trachten de Chinese markt te veroveren, moeten ze compromissen sluiten met de Chinese Communistische Partij. Laten we niet vergeten dat deze laatste, met alles wat ook maar van enig belang of formaat in China is, samenwerkt of er controle op uitoefent. Wat betekent dat voor de Amerikaanse staatsveiligheid? […] Bedenk maar eens wat dat over 20 jaar zal geven. Denk aan de data die Amerikaanse en Chinese bedrijven die afspraken hebben met de Communistische Partij tegen dan zullen hebben opgebouwd over mensen die vandaag nog tieners zijn. Ik bedoel, dit zijn de dingen waar ik me als ouder van twee kleine kinderen elke dag zorgen over maak.”

[Op de foto: Apple-CEO Tim Cook (links) en Bytedance-CEO Zhang Yiming (rechts)]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20